Školski list

47

оно 1 до 5У 0 осталих нуждних ствари. Овако има од нарави удешених смеса , и лгоди их сего и жанго од кад памте, иа тш плода даго, шш нису исцрпл^не; али их има 10Ш више, за кое се зна, да су до пре кратког времена наИберићетние биле, али су нештеднвом тако истрошене, изхргане', да се данас непрестано ђубрити мораго; наПпосле има их, кое само зато ни за кои расад ни усев нису, што имаго у себи по нешто прогивно, слатине, салитру, шикшов, тресета, киселину, гвожђе и др. кое никои расад неподноси; или зато нису за усеве добре, што им покраб остале добре смесе нечега недостае, те због онога немогу ништа да носе. (Продужиће се.)

Сиашг1ј (из науке о воћарству). Ако хоћемо да наи воћка напредуе, морамо е неговати. Неговатн ге мора и просто дрво и оплеменБно, али оплемен^но много лепше и укусние воће дае, него неоплемен^но, а и пре приси^ва. Каква е н. п. разлика између киселе п опоре вишн^ са ненакаламл^ног дрвета, и оне благовкусне шпанволске вишнбс ; каква е разлика између шлвиве зукваче и рннглоте, између днвлћ каисие и оне красне шептелие. — А ипак дрва дивла запремаго исто толико места као и пигома, па и у неги ние толико разлика, колика е у добитку. — С' тога би валнло да сваки човек у своме двору (авлш) у вргу, у винограду около нвива и уз путове сади воће па да га прппитоми, п као питомо да га негуе. — Само се нехатости и краинои ленвости нашои приписаги мора, што тако мало питома воћа у нашим краевпма имамо. Има више начина, коима се воћке прицепити и тим оплеменитп могу. Ми ћемо овде само о наизгодшем говорити, а то е СПАНН13. Спапн^ младих ноћака предузима се у пролеће, кад дрво терати почин4. Наибол^ е вреле зато Март месец, али може се спанти и Априла, па и прве половине Маа. Шнблвице одсећи вала у Јануару ил у Фебруару са воћке питоме, за кого знамо да е здрава, родна и да е од добре врсте. Шиблвнце мораго бити леторасти, и то не дужи од 12 палаца, ер оне врло дугачке немаго у себи доволвно снаге Наиболви су они леторасти на коима очи ^ до еднога палца едно од другога стое. Тако цриправл ^не шиблћике оставе се у сасуд пун