Školski list

35

Новац у среди. (ШалБива игра.) Ево ставлам три новца у рвд, и обклађам се са спаким , дв ћу оваГ« из среде новац извући, а нећу га дирнути. Ко год се обкладн, да е ово неможно изгубиће, чим узмем ован с деснога краа новац, па ставим на онац с лева кран, ер онда ниб више онаи у среди, а нисам га дирнуо.

Ж И В 0 Т И II 1з. (Игра на залог.) Свако дете прнми се за кого оће животинго: едно е конв, друго во, треће магаре, неко пас, и мачка, овца, прасе, пето, кокош, ћурак и т. д. Коловођа стаие пред нбих и чим кого животинго викне, та мора своим гласом одзивати се, ако зиборави, дае залог; кад викне конн, нора конв хрзати, кад викне вола, мора во мукати, кад викне магаре, мора магаре накати, пас лае, мачка, мауче и т. д.

Рачунске игре. Напиши 1500 без 0? Како може 6 и 4 изнети 11 ? Запитан неко, како је свој век провео одговори: У в као дете, % као младић и момак, У г кио ожењен човек, и сад има већ 5 годпне како је удов. Колико има ускупа година?

Загонетке. * Који су овци Хришћанима највећи душмани? Коју буку људи рад једу? Коју ушку деца најволију? Која рика највећма за очи уједа? Које око лети ? Која рана лети и пева п дересе? Који сен можеш руком ухватити и пуна га кола натоварити, и пећ са њим ложити ? Који је чам низак ко трава? Које се ребро даје коватп п тући а не пребије? Која реч највећма језик опече?

— 3»