Školski list

73

Поздрав милом Маш!

Тиха ноћца прошла, Зорин зрак се блиста; Из зрака на цвеће Пала суза чиста. Па н) цнеће држи У свом загрлаго ; Да мирисан пошл^: „Поздрав милом Маго!"

Гле! и лтице мале, На гранчице стаго; Да у посми кликиу: ,,Ноздрав милом Маго!" И дечица чила. Маиску зору знаго; Те с птицама слажу: „Поздрав милом Маго!"

(Из Веица)

Па и сама дрва, У шуми, у гаго; Сва шапућу тихо: „Поздрав милом Маго!"

Ст. Л. Мнлашиновић.

Св. КирИЛЂ и МеТОД1€. (житие) Градг Солунг у Македонш био е у деветом столећу полу грчк1В, полу славенскШ. Славлни у Солуну и у околини бнли су већ дотле в1>ру Христову примили. Леон филозофт . и знаменити чиновникђ Солунскогг града, кои е у почетку IX в &ка тамо живјо и са свое удености, правичности и поштенн ,врло припознат 6 бш , имао е два снна ; стархемг бвио е име Метод1е, а млађемЂ Константинг. Обоица су у дому родителБскомт. добро воспитани бмли, и из ране младости показивали су особите дарове ума и склоностб к ' наукама. По своИ прилици су они у дому рОДИТеЛБСКОМЂ и грчки и славенски добро научили, а може бмти да су и сами родителћи нбихови порекломЂ Славани 6 б 1 ЛИ. Метод1е дошавши до савршенога узраста поставлбнЂ буде за старешину и управители Славанских племена у околици СолунскоВ, али после н4колико година остави ово достоннство и примивши на себе иночкШ (калуђерскШ) чинђ настани се у едном манастиру на гори Олимпу, посветивши животђ сво 8 едино богоугодним делима и свештенимЂ наукама. Мла|јШ братЂ КонстантинЂ вос-