Školski list

— 288

Иипу, Станко ЉубичиК за учитеља у Мостару, Љубиша Трбуховиб за учитеља у Врчко], Евица Падежанинова за учитељицу у Ирчкој, Летар ЛаичевиД. за учитеља у Тузли и Милица СајчиКева за учитељицу у Тузли. Сврш. прииравник Стеван На&вински изабран је за учитеља у В. С. Миклошу. Намј. аодучитељ у Ораховици наименован је иравим иодучитељем у истом месту и ир. учитељ у Праговцу Ђуро Белобрк иравим учитељем у иетом месту. Сврш. ирииравник Шиира КушевиИ именова.н је ир. учитељем у Еу.т, а намј. учитељ у Лежимиру Никола ПоиовиА иравим учитељем у истом месту.

упрлжн>ша учитшка шеста. — Тражи се учитељица у Ст. Бечеју. Плата 400 ф., стан (или 200 ф.), 40 ф. за иослугу школску, 52 ф. 50 н. за огрев и 12 ф. 60 н. за иисаКе ствари. Рок до 20. окт. Молбенице се шаљу школском одбору у Ст. Бечеј. — Тражи се учитељица у Ст. Футогу. ТГлата 450 ф., 2 хв. дрва (или 24 ф.) и стан. Молбенице се шаљу иредседништву школског одбора у Ст. Футог. — Ћа вишој девојачкој школи у Ианчеву уиражњвно је иомиИничко место за немачки језик, цртање и красноиис, а на вишој девојачкој гиколи у Н. Саду иомоИничко место за сриски језик и математику. Плата за свако место 800 ф. Рок до 24. окт. Молбенице се иодносе нар. цркв школском савету у Еарловцима. — Тражи се учитељица за обосиолну дворазредну учиону у Буиинову и учитељ за једноразредиу обоснолну учиону у Дечу. За свако од тих места илата 350 ф., стан н 20 к. м. дрва. Рок до 18. окт. ио нов. кал. Молбении^е уирављене на његову иреузвигиеност бана краљевина Хрв., Слав. и Далм. као кр. иовереника у иослу сјединења хрв. слав. крајине шиљу се краљ. котарском уреду у Земуну. — Тражи се учитељ у Доњој Љуикови. Плата 300 ф. 12 к. м. дрва. и стан. Рок до 31. окт. ио нов. Молбенице маџ. иисане и уирављене иа министарство богочасти и наставе шаљу се уиравном одбору крашовско серењске жуианије у Љугош. — Тражи се учитељ у Иванди (Банату). Плата 200 ф., 30 кибли жита,, 12 кибли кукуруза, 4 ланца ливаде, 2 хв дрва, 4 хв. сламе гг стан. Рок до 4. окт. Молбенице се шаљу школском одбору. — Тражи се учитељ у Бати. Плата 110 ф ., 7 хл. жита, 5 хл. јечм.а, 5 уутара земље, 23 ф. з а огрев, 5 ф. као иеровођа, штоларног ирихода 25 ф. н стаи. У изгледу је још 1/4 сесија земље. Рок до 3. окт. Молбенице се таљу г. Ђ. ЈанковиКу иароху и иредседнику.

јша зшалност. Подиисани сматрају за ири'а,тну дужност да овим изјаве, да је госиодин Христифор Бочкаи учитељ вегатбаонице у државно; учитељској школи бајској, како ирошле тако и ове године за ереме шестнедељних накнадних течајева за учење мађарског језгска, на милом иашем матерњем сриском језику свесрдио, савестно и најревиостније иредавагш своја држао, и са иајвеИом вољом и одушевљењем старао се да ми мађарски језик гито боље научимо, држе&и се ири настави својојнајг^елисходнијег и лаког начина, којим је уз свој неуморни труд учинг^о, да је своки између нас, који се само иоле трудио, могао за то кратко време у мађарском језику доста наиредка учинити. Притом је исти госиодгт нас сриске учитеље свагда као своју бра&у сматрао и с нама веома човечно и иријатељски иостуиао. С тога у име остале браА,е сриских учитеља и учгстељица госиодину Христгсфору Бочкаи — ји на његовом неуморном труду и настојавању око иашега наиредка у мађарском језику, а особито на његовом иријатељском и братинском иостуиању ирема сриским народним учитељнма за време гиестнедељнии течајева мађарског језика 1880. н 1881. годгте у Бајгс држаних овим јавну и срдачну захвалност нашу изјављујемо. У Сомбору 16 Сеитембра 1881 САВА ГЛИБОЊСКП, ЈЕЛЕЕА РАДОВАПОВИЋ,, сри. нар. учитељ у Сомбору. сри. нар. учитељица у Сомбору. јавна кореспонденција. Г. С. Б. бел. у Сиригу. Били сте веК иретилаКени за целу годину, с тога Вам иослату 1 ф. уиисасмо у идуКу годину. (Исправак.) У 14. броју иа с. 266. у извештају о учитељској скупгитишс иоджуианије вуковарске стоји иогрешно, да је у ирииремни одбор за буду/ггс састанак изабран г. ЛАЗАРЕВИЋ, учитељ у Бргиадину, уместо г. МИХАПЛО КУЗМАНОВПЋ. По жељгс г. Кузманови&а исирављамо ту иогрешку. Издаје и уре^ује: НИК0Ј1А Т>. ВУКИТ1ЕВИТ1. Шташга Ф. Битермгш.