Školski list

— 221 -

47 учитеља (учитељака). — Министар у нензији Стојан Бошковић ност&вљен је за хонорарног нроФесора историје на великој школи. (У кр. великој реалци у Осеку) био је минуле школске године у свих 7 разреда 101 ученик, од којих 64 римокатолика, 16 православних, 19 израелићана, 1 евангелик и 1 калвин. Међу ученицима је било и 6 Бугара. На челу овогодишњег извештаја налази се врло важна и занимива културно-хисторијска расправа „Поглед на школство у Босној и Хер цеговини," коју је написао врли словачки родољуб др. Иван Зох, бивши кроз три године унравитељ реалне гимназије у Сарајеву а сада нроФесор осечке реалке.

КМЖШИ НРИКАЗИ. 19. Коло „из (јачког растанка'' Бранка 1'а.\ичевипа. За гласовир иросто ио мелодији наиисао Др. Јован П ачу. Књижара браће М. Ноповића у Новом Саду издала је „коло" из „ђачког растанка" Вранка Радичевића, које је сложио наш дарокити компониста и уметник на гласовиру Др. Јован Пачу. Његово „коло" јесте зацело познато свуда, где има сриске публике и нева се на свакој беседи и забави. Господин комнониста пазио је увек на ирави израз песме и склонио мелодије, које срцуговоре, доказ томе јесу његове композиције. Шго се пак тиче његовог „кола" нетреба га још обашка хвалити и препоручивати, јер нашему свету је др. Пачу добро познат као српски компониста. Пратња мелодије „кола" јест особито добро удешена, мелодију час подпомаже, час украшује увек тако као што то нотреба изискује. Ми од наше стране препоручујемо ову нову српску музикалију свакој Срнкињи и свакоме који ову лепу вештину музику негује. Издање, са сликом Бранка Радићевића, јест угледно а литограФска израда лепа. Цена је 80 новчића. Драгутин Блажек. _____ (Пчеларска скуаштина у Сриском Итебеју.) Позив на исту издао је г. Паја Јанковић иарох у Сри Итебеју. Скупштина ће бити 16. (28.) августа о. г., а биће јој посао, да со организује пчеларско друштво, а и говориће се о ичелама на кованлуку. Посетиоци ће добити бесплатне станове. (Сриско археолошко друштво у Београду ) имало је 2. јула свој први састанак. (На свеучилишту у Цириху) било је овога лета угшсано 34 женскиња, од којих су се 27 училе на медицинском и 7 на философском ®акултету. На свеучилишту у Берну било је 36 женскиња (26 на медицинском и 10 на философском Факултету.) (Учитељице у Бечу .) У општинским школама у Бечу делаху поред 1015 учитеља 641 учитељица. Од тих учитељица су 152 удате.

НЕКРОЛОГ. Младен Григоровнб (Грегоровић ) бивши негда учитељ у Сентомашу, заткм бележник у Турији и по том школски управитељ у Сентомашу и адвокат, у вечност се преселио на Петров дан ове године у Жабљу, где је у носледње време као ответник делао. Покојник је био најстарији син негдашњег отличног учитеља сентомашког Павла Григоровића, свршио је пзти гимназијски разред у Карловцима 1845., затим учитељску школу