Školski list

— 79 —

и 10 нижих са 143 проФесора, 27 испитаних предавача, 96 предавача, 52 учитеља, 21 хонорарних наставника н 19 учитељица. Реалке 2 са 15 цроФесора, 9 нредавача, 7 учитеља, 3 хонорарна наставника и 1 учитељицом. Учитељске школе 2*) са 10 проФесора, 3 испитана предавача, 5 предавача и 5 хонорарних наставника. Вишкх женских школа 6 са 21 класном учитељицом, 1 испитаним предавачем, 4 предавача, 22 класне учитељице језика и вештина, 12 помоћница, 2 учитеља и 5 хонорарних наставника, Државна Трговачка Школа са 3 нроФесора, 1 учитељем и 7 хонорарних насгавника. Ратарска Школа са 3 наставника, 2 хонорарна учитеља, 1 економом и 1 баштованом. Винодељска и Вкнарска Школа са 4 насгавника, 1 хонорарним учитељем и 4 стручна помоћника, Ткачка Школа оа 1 учитељем, 2 учитељице, 1 економом, 2 мајстора* и 1 магационаром, Земљомерска Школа са 11 хонорарних наставника. Запатлиска Школа ири Управи војно-техничких завода са 1 сталним и 5 хонорарних учитеља и 2 хонорарна наставничка помоћника. Основних школа 855 са 1823 учитеља и учитељица. „Наставник."

Р А 3 Н 0. Храм С'1. Спве у Ђео1рпд\ј. У једном крају у Београду, на Савинцу, неколико честитих, родољубивих и побожних грађана дошло је на мисао, да се у н.иховом крају, где су запаљене мошти св. Саве, подигне црква, која ће бити носвећена Св. Симеону Мироточивоме (СтеФану Немањи) првоме краљу срнском, који је први све српске земље ујединио и свету веру православну са својим сином св. Савом у срнском народу учврсгио. Темељ овој грађевини положен је и освећен је свечано од Н>. високонреосвештенства митрополита све Србије господина Михаила. Нека Господ Бог ниспошље милостиво своју помоћ и нека унапреди ово дело ! Стогодишњпцп. 1. (13). мај о. г. прослављен је свечано у славенском свету, јер се на тај дан навршило равних сто година од дана рођења великога Славенина Павла Јосчфа Шифарика , који је 1. (13). маја 1795. г. рођен у оелу Кобељареву у Горњој Угарској. Матица Срнска одавајући почаст сени свога великога човека, који је врло много за српску књигу учинио, држала је јавну седницу књижевног оделења свога, у којој је у част покојникову, проФесор срнске карловачке гимназије г. Т)орђе Магарашевић држао говор.

УПРАШ&Ш УЧШША МЕСТА. — На Сомборском селишту Жарковцу тражи се учитељ или учите* љица; плата је 400 ф. и стан у школском здаљу с вртом. Рок до 1, Јулија о. г. — Тражи се учитељица у Србском В. Сент-Миклошу , илата је 800 Фор. и 60 Фор. за повторну школу ; 36 Фор. за школску послугу, 6 Фор. за писаћи нрибор; огрев за себе и за школу, слободан стан с баштом. Гок је до св. Илије. — У Осеку (Славонија) тражи се учитељ на православно-српској основној школи и то за I. и II. разред исте школе. Плата је 600 Фор. и слободан стан. Молбенице се имају поднети нравославној срнској црквеној онштини најдаље до 13. јуна о. г. — У Брчком (Босна) тражи се учитељ на православно-српској основној школи и то за Ш. и 1У. разред исте школе. Плата је 820 Фор. без ичега другог. Учитељ је дужан у цркви појати, ићи на пратњу и суделовати у приређивању светосавске беседе и других општинских забава. Тражи се да *) Једна је учитељска школа у току ове шк. године аатворена. Ур.