Školski list

— 48 —

I

да со из те претплате шаље „Шк. Лист" на дар српским школама у Старој Србији и Македоиијн. — У идућем броју донећемо имена уважене г. г. претплатника с назначењем куда им се лисг шаље. За сада топло благодаримо свима нретнлатницпма и ревносном скупптељу уз жељу да се на њих сви родољубиви Срби угледају. Јубилсуми у овој години. До сада су прослављени у овој години ови јубилеуми: Двестагодишњица династије Петровић Његуша у Црној Тори; стогодишњица славног музичара Шуберта и четиристогодишњица чувеног друга Лутерова Филипа Меланхтона. Исправак. На челу прошлог броја стоји : „За Јануар и Фебруар 1896." а треба: „За Јануар и Фебруар 1897."; молимо поштовапе читаоце, да изволе исту погрешку према овом понравити. Исказ о добровољним прилозима приликом овогодишње приправничке беседе о св. Сави, због нагомиланог материјала остаје за идући број. Ур. Тоило ареаоручујемо иравославним срискг/м цркв. чиштунама слику: „СЕОВА СРВА" од П. ЈовановиКа у тдању Петра НиколиКа у Загребу, рпди набављања за украс својих школа и другнх дворана,.

НОБЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ. Накладом књижаре Вел. Валожића у Београду изашла је „Зорица", нова књига за децу, коју су удесили учитељи Јовпћ и Путниковић. У овој књизи има 63 слике, 15 песама, 51 ирича и 22 ситнице; стаје 1 круну. Преноручујемо ову књигу нажњи родитеља и учитеља.

УПРАЖБШ УЧИТЕЉСКА ШЕСТЛ. — У ТЈриједору (Босна) тражи се учитељ. Плата је 500 Фор. а. вр., стан и огрев. Молбенице ваља слати председнпштву православне срнске цркв. општине у Приједору до 25. јулија т. г. — У Вечу се тражи чиновник за православно српску црквену општину. Плата му је 840 Фор. а. вр. годишње. У дужност му спада вршити све послове општинске, водити перо у седницама, појати у цркви и по потреби предавати српски језик. Захтева се потиуно знање немачког језика у писму и говору. Првенство имају неожењени учитељи и свршени богослови. Молбенице се шаљу онштидском председништву у Беч. (\\ т јеп, III. УеШ]§а88е 3.)

Јавно дописиван=е. Г. Б. Св. У В. Б Чланак ваш примили смо, и ући ће чим буде на реду, хвала вам! Г. А. В, у Ж. Гледаћемо, да и онај други ваш чланак, што скорије уђе. И овом приликои захваљујемо вам на указаном нријатељству. Молимо све пријатеље сриске школе и просвете, да се претплате на наш лист, а такође и све дужнике наше опомињемо, да дугове своје код адмиеистрације намире. Уредништво и администрација „Шк. Листа". ИЗДАЈЕ и УГЕђУЈЕ : НИКОЛА ђ. ВУКИЋЕВИЋ. Штампари'- * /"ТЕРМАНА И СИНА у Сомбору.