Školski list

— 46 —

лепо предусретано и упућивано на стазу бољитка и стручног напретка истом љубављу, којом је и своје бечко учитељство обасипао. С тога је заслужио, да му и српско учитељство при вечном растанку довикне: Слава и хвала ти велики покојниче! А. В.

НЕКРОЛОГ. Лазар ЗунданОВиЋ учитељ у великом Будмиру преселио се у вечност 23. марта т. г. у 64. години живота свог. Оилакује га супруга с децом од којих је Светислав учитељ у Болману. ЈГака му црна земља!

ШКОЛСКЕ ББСТИ. В. СЛ. Школски Савет држао је своје седниде 13. марта т. г. и гом ириликом изабрао је за привремепог епархијског школског реФерента за темишварску и вршачку дијецезу дос.адањег проФесора мушке учитељске школе у Пакрацу г. 23 ор/ја, ПоиовиИа. Учитељско друштво земунског котара држаће дана 6. (18.) маја 1899. учитељ.ски састанак у 8 сати пре подне у иросгоријама ниже пучке школе у Сурчину. Расиравни ред је овај: 1. Предавање „Обични чесници". Предаје на позив иредседников ма који друштвени члан. 2. Председников поздрав. 8. Критика. 4. Оверовљење записника последње главне скупштине. 5. Одборов извештај о раду од 18. листопада 1898. до данас. 6. Извештај благајников и ревизионалног одбора о стању благајне. 7. Предавање из воћарства. Предаје г. Д. Гламочлија рав. учитељ из Добановаца. 8. Извепггај делегатов о скупштини „8ауега". 9. Евентуални предлози. Умољавају' се гг. чланови, да у што већем броју доћи и новац за задругу болесних учитеља донети изволе. Учитељски збор сомборског протопресвитерата одржаће се 21. априла т. ј. на светлу среду ове године у Ст. Сивцу. Избори учитеља. У Сенгомашу је изабран за учитеља наш сарадник г. А. Р. Павловић учитељ керски, а у Фелдварцу је изабран г. Петар Томић привр. учитељ сентомашки. Неститамо. Основне школе У Русији. По најновијим статистичким подацима у Русији има 78,724 основне школе са 8.801,183 ученика и ученица. Школе издржава: Свети Синод, министарство просвете, министарство двора, унутрашњих дела, Финансија, војно, завод „Царице Марије" и др. Свети Синод издржава највише школа, које се деле на црквено-парохијске школе и на школе грамотности (писмености) које тамошњем народу у културном погледу врло добру услугу чине. Пр. Гл.