Školski list

— 94 -

знање дрквенога богослужеља п љубав к појању. Оне које постану учитељице, васпитаће у овоме духу нова поколеља. Драго ми је изјавити вам иризнање на личном старању, које указујете у иолтавској еиархији овоме великоме и за Русију важноме раду." Летњи течаји у Јени. И овога лета држаКе проФесори јенског свеучилишта и неки други научници нредавања за гоеподу и госпође од 21. јула до 10. августа. На педагошком курсу предузимаће се нарочито : Општа дидактика, Посебна дидактика, Школска хигијена, Дечја психологија, Фребелова педагогика и Теорија ручнога рада. Казне у школама у Шведској. За поправку ученика иостоје и у Шведским школама казне, тсао: опомена, укор, стајаље итд. 0 телесној казии школски закоп ништа не говори, али ова није ни изрично забрањена. Шта више поједине школе имају своја пирочито прописана правила за кажњавање ученика, у којима је често између осталих мера и телесна казна одобрена. Па и у самом Штокхолму постоји телеспа назнп , само је прописано, да се она свагда врши у присуству школског управитеља и да се заводи у школскд дневнпк. Телесна казна врши се искључиво на дебелом месу.

Р А 3 Н 0. Пушкинова стогодишњица. Велика Русија и сав просвећени славенски свет нрославио је 26. маја сгогодишњицу од рођења великог руског песника Александра Сергијевића Пушкипа. — Начин ирославе био је достојан гаког песника великана, а уједно служи на част руском народу, том правом и најпозванијем преставнику славенске културе. Слава Пушкину ! Педесетогодишњица Змај Јована ЈовановиЂа, свечано је прослављена у Загребу 13. јунија и сљедећих дана ове године. У току ове године прославили су ову педесетогодишњицу сви просветни заводи у Српству. И учитељске школе сомборске одржале су свечаност у часг слављеникову на дан Цара Констатина и царице Јелене, којом приликом је држао говор проФесор Мита Калић. — Хрватски педагогиЈски књижевни збор изабрао је слављеника за свог почасног члана. Живео Змај! Потврда епископа. Његово Величанство краљ благоизволело је светим архијерејским Синодом изабраног архимандрита високоиречасног господина МитроФана Шевића, потврдити за еиископа бачког. Господин Шевић је положио заклетву пред Његовим Величанством у суботу 19. јунија т. г. а посвећен Ке бити у недељу 4. јулија А<1 ти11о& аппов !

УШЖБЕНА УЧИТЕЈВСКА ШЕСТА. У БихпКу (Босна) тражи се учитељ. Плата му је 600 Фор. слободан стан и огрев. Рок I. август. У Приједору (Босна) тражи се учитељ. Плата му је 600 Фор. слободан стан и огрев. Рок 1. август. У Сансхом Мосту тражи се учитељ. Плата му је 600 Фор. стан с вртом и огрев. За хоровођство у певачком друштву добијаће сходну награду. У Фочи (Херцеговина) тражи се учитељ и учитељица. Плата је учитељу 600 Фор. а учитељици 400 Фор. стан, огрев и врт. Ако је учитељ вешт