Službeni list Srpske književne zadruge

172

био похватао, угушујући Хаџи-Проданову буну. 1878. био је између Срба и Турака бој на Високој, у округу топличком.

12. — 1286. умро је, у Трнову, у Бугарској, најмлађи син Отевана Немање (6. Сава, први ерпски ар-

хијепископ и просветитељ. — 1788. рођен је, у селу Јежевици, у округу ужичкоме, владика жички Нићифор Максимовић, просветни добротвор. — 1849. војвода.

Стеван Книћанин, с добровољцима из Србије и српским устаницима из Војводине, уђе у Велики Бечкерек. — 1852. умро је Јан Колар, словачки песник и научник, врло одушевљен радник на духовном јединству свих Словена.

18. — 809. Которани пренеше у Котор мошти св. Трифуна, које беху откупили од млетачких трговаца: они узеше св. Трифуна за заштитника свога града, и његову слику метнуше на градску заставу, а лик на новце свога града. — 1398. провалише Турци први пут у Босну, земљу опустошише, многи народ поубијаше или одведоше у ропство. — 1904. кренуо се дахија Фочић Мехмед ага, да по дахијском договору отпочне убијати виђеније људе по Орбији. — 18923. погинуо је, у Пожаревцу, Марко Тодоровић Абдула, борац у првом и другом устанку за ослобођење.

14.—1804. дахијски пандури убише хнеза Станоја из Зеока, у београдском округу. — Истога дана рођен је, у селу Миланпи, у округу ужичком, владика жички -Јанићије Нешковић, велики родољуб и пријатељ српске просвете. — 1814. умђо је прота Милутин Илић Гучанин, војвода драгачевски. — 1815. београдски везир Сулејман паша каленићског игумана, Нићифора и још тридесет и пет Орба, које похвата Ћаја паша, угушујући Хапи-Проданову буну, и доведе у Београд, понабија на коље и постави их у београдском граду на бедеме према Дунаву. — 1840. рођен је, у Шапцу, 2р. Сава Шетровић, одличан ботаничар. — 1872. умро је, у Новом Саду, Јосиф Матић, просветни добротвор: оставио је српској гимнавији у Сремским Карловцима, 13.000 Форината. — 1878. био је бој између српске и турске војске на Врањској Бањи,