Službeni list Srpske književne zadruge

214

Задруге. — 1857. рођен је Петар Коњевић, просветни добротвор: оставио је Матици Српској велику суму новаца, да се из приноса издају „Књиге за народ“. 1876. Арнаути у великоме броју навалише на српске положаје испред Јанкове Клисуре, али их Срби, после жестокога боја, одбише.

1. — 1699. аустријски цар Леополд Т даде нарочите повластице Србима у Срему, Банату и Бачкој. — 1789. био је страшан бој између аустријске и турске војске код Гроцке, испод Београда; Аустрија беше врло омрзнута код Срба, због своје политике лрема њима, те Срби помогоше турској војсци, и аустријска војска би потучена, изгубивши 5.700 мртвих и преко

- 4.500 рањених. — 1796. црногорски владика Петар [, са својима, страшно разби на Височици, код Спужа, скадарскога пашу Карамахмута Бушатлију. — 1887.

умро је, у Земуну, /ован Шетровић, ковач: у првоме устанку за ослобођење много је помагао српеким устаницима, окивајући им трешњеве топове. — 1876. Ме ктар паша удари с великом војском на Србе Црногорце и Херцеговце на Велешу, испред Невесиња; бој је био жесток и трајао је седам часова, п Срби после јуначкога отпора морадоше одетупити, те Муктар паша уђе у Невесиње. — 1897. умро је Никола МанојловићРајко, песник и преводилац из словенских књижевности: роман „Девајтис“ у петоме редовноме колу књига Српске Књижевне Задруге његов је превод.

12. — 1884. рођен је, у Јагодини, Сима Живковић, заслужан просветни радник. — 1854. рођен је Константин «Јиречек, научник, знатан радник на српској историји. — 1876. Орби разбише Турке на Дугој Пољани, пред Јавором. — Истога дана био је жесток бој између Срба и Турака, у Кучима, у Прној Гори; Турака је било преко 2.000, али их Срби разбише.

18. — 1817. погинуо је Ларађорђе Петровић, народни вођ у првоме устанку за ослобођење. — 1876. био је између Срба и Турака бој код Зајечара.

14. — 1815. био је крвав бој између Орба и Турака на Дубљу; Срби заробише заповедника турске

=