Službeni list Srpske književne zadruge

215

војске Ибрахим пашу Мараша; од српских старешина, у боју јуначки погибоше Милић“ Дринчић и Сима Ненадовић, најмлађи син кнеза Алексе Ненадовића. Ово је, у другоме устанку за ослобођење, био последњи бој између Срба и Турака. — 1876. био је бој између Срба и Турака код Вражогрнаца; Турци су хтели прећи Тимок, али их Орби дочекаше јаком ватром, те се ови, после боја, који је трајао пет часова, повукоше, имајући велике губитке у људима.

15. — 1876. Срби разбише Турке код Клека, у Приморју. — 1889. умро је Никола Мариновић, КЊИжевни радник и просветни добротвор („Задужбина Николе Маринсвића“).

16. — 1544. аустријски цар Фердинанд Г даде нарочите повластице српским ускоцима, који се беху настанили у Љумберку, у Крањској: ослободио их је свих пореза п царина, само да бране крањску границу од Турака. — 1861. отпочела је радити Југославенска, Академија Знаности и Умјетности у Загребу. — 1876. био је знаменити бој између Срба Шрногораца и Турака на Вучјем Долу, код Милатовице; Срби страшно равбише Турке и задобише велики плен. — Истога дана били су бојеви између Срба и Турака: код Великога Извора, и у Кучима, у Црној Гори.

17. — 1876. били су крвави бојеви између Орба и Турака на Пандиралу и Грамади; Турци су имали много већу војску, те Орби морадоше одступити.

18. — 1798. рођен је Јан Колар, словачки научни и књижевни радник и велики родољуб: много је радио на духовном јединству свих Оловена. — 1849. био је бој између Орба и Маџара код Мошорина. 1876. био је бој између Срба и Турака на Дервену. — Истога дана турски башибозлуци ударише на село Подић, у Босанској Крајини, и посекоше преко двадесет радника Срба; али их стигоше српски устаници и страшно их потукоше.

19. —- 1427. умро је српски деспот Стеван Лазаревић, син кнеза Лазара. — 1849. погинуо је Александар Петефи (Шетровић), велики маларски песник, Србин по рођењу. — 1876. био је крвав бој између