Službeni list Srpske književne zadruge

217

Гондола (Гундулић), властелин дубровачки, последњи потомак прослављенога песника Ивана Гувдулића. — 1876. био је крвав бој између Срба и Турака на Тресибаби и пред Књажевцем ; Турака је било осам | пута више од Срба, те се Срби после очајнога боја и силних губитака морадоше повући ка Соко-Бањи. Истога дана био је бој између Срба т Турака на Сечаници и Голешници. = Истога дана, Турци оставише Клек и Утово и побеготе у Албанију. — 1890. умро је Иван Мажуранић, велики хрватски песник („Смрт Смапл-аге Ченгића“).

94. — 1876. Срби се повукоше испред многобројне турске војске, и оставише Турцима. дајечар. Истога дана били су крвави бојеви између Србаги Турака на Мрамору и на Јавору; Турци су имали много већу војску, те су и на једном и на другом месту Срби морали одступити.

95. — 1876. Турци уђоше у Зајечар и Књажевац и спалише их. — Истога дана српски устаници раз-

бише Турке код Дебретина близу Брезоваче, у Босанској Крајини. — 1878. умрла је, у Београду, Милица Стојадиновићева „Српкиња“, песник. („Песме М. С. Српкиње“, „У Фрушкој Гори“).

26. — 1815. умро је српски архијеписко Сава 111. — 1871. умрла је Драга Дејановић, песник. –- 1876. био је крвав бој између Орба и Турака на Јавору; Срби су према Турдима били врло малобројни, те су били побеђени.

27. — 1521. Турци освојише Сланкамен у Срему. — 1882. рођен је, у селу Црњи, у Банату, Ђура гЈактић, песник, приповедач и сликар („На липару“, „Пут у Горњак“, „Чича Тима“, „Јелисавета“, „Сеоба Србања“, „Станоје Главаш“ и др.). — 1876. био је бој између Срба и Турака у Црмници, у Црној Гори. 1879. умро је, у Београду, Милош Поповић, новинар, дугогодишњи уредник Српских Новина („Видов дан“, „Подунавка“).

28. — 1880. био је бој на Велбужду између Срба. и Бугара; Срби сасвим разбише Бугаре, који и свога, цара. изгубише у боју. — 1805. порибе од Турака, у