Službeni list Srpske književne zadruge

216

Срба и Турака на Тресибаби: Срби се, после упорне борбе од седам часова, морадоше повући испред веће турске силе, изгубивши 124 мртва и 876 рањених.

20. — 1785. рођен је, у селу Лучанима, у огулинској регименти, Јосиф Рајачић, потоњи митрополит, а после 1. маја 1848. и патријарх српски у Сремским Карловцима. — 1804. рођен је, у селу Грбешима, близу Требиња, у Херцеговини, Илија Неранџић, просветни добротвор: све своје имање оставио је основној школи у Ужицу, у Требињу (у Херцеговини) и на Цетињу. — 1806. погинуо је, на Дугим Њивама, у селу Крњићу, у Подрињу, војвода Јанко Катић, народни првак и одушевљени јунак у првоме устанку за ослобођење. — 1846. умро је, у Руми, у Срему, Јовица Милутиновић, добар јунак у првом и у другом устанку за ослобођење. — 1876. умро је, у манастиру Бањи, код Рисна, игуман Хрисантије Николајевић, просветни добротвор: оставио је 12.000 Форината, као задужбину, из које ће се давати помоћ двојици ученика у гимназији и једноме који учи на свеучилишту, само да морају бити Орби православне вере, из Рисна и Џераста. Истога дана Турци ударише на Мали Зворник, али их Срби одбише.

22. — 1808. црногорски владика Петар 1 Петровић углави мир са скадарским пашом. — 1876. Турци ударише с великом силом на Књажевац, али се Срби јуначки одупреше.

22. — 1876. Турци запалише српску школу у Прокупљу. — Истога дана био је крвав бој између Срба и Турака испред Књажевца; Турака је било много више, али их Срби, после очајне борбе, одбише; у боју су се нарочито одликовали Лепеничани и Гружани. — Истога дана Турци ударише на српска утврђења на Јавору, али их Срби, после крвавога боја, који је трајао пуних пет часова, одбише.

28. — 1189. српски велики жупан Стеван Немања дочека у Нишу немачкога цара Фридриха | Барбаросу, који је ишао у Џалестину, да ослободи Христов гроб од неверника; Немања лепо угости и обдари Барбаросу. 1888. рођен је и Теталди