Službeni list Srpske književne zadruge

224

тице Српске би одлучено, да се се Матица пресели из Пеште у Нови Сад, да буде ближа средишту српскога народа. — 1873. умро је, у Крагујевцу, Јосиф Бесе-

лић, просветни и књижевни радник. — 1876. био је бој између Срба и Турака код Прћиловице, испод Алеквинца. — Истога дана погибе, у бојус Турцима, код

Адровца, руски пуковник Рајевски, заповедник српске војске.

21. — 1697. Срби одбише од Варадина турске лађе, које беху удариле на град. — 1789. закључен је, у Београду, мир између Аустрије и Турске („београдски мир“), по коме Аустрија поврати Турској Србију и Босну, које је последњих двадесет година држала. — 1817. рођен је Огњеслав Утјешеновић Острожински, песник („Вила острожинска“, Недјељко“). 1820. рођен је Милија Николић, народни добротвор: ва својим братом Илијом оставио је сву своју штеђевину Дому за сиротну п напуштену децу у Београду. — 1876. били су крвави бојеви између Срба п Турака код Тешице » на Пардуну, пепод Копаоника ; на Јавору; код Зворника, и код Заслапа, у Црној Гори. — 1596. умро је, у Загребу, Бранко Товановић, нар. добротвор: своју кућу у Загребу, у вредности од 90.000 Форината, оставио је српској православсој општини загребачкој, да се из прихода подмирују потребе српске право славне цркве и школе у Загребу.

+" 22. — 1806. био је на Алексинцу бој између Срба и Турака. — 1876. турски коњаници пређоше преко Мораве код Бобовишта, п код Нерићева Хана нападоше на одељење Орпског Црвеног Крста, и исекоше рањенике п болничаре. — Истога дана српски устаници разбише Турке код Влашке Равни, под Копаоником.

28. — 1876. погинуо је на Чемерници, борећи се се: Турцима, војни капетан еврем Вукосављевић.Истога дана био је бој између Срба и Турака код Малога Зворника. — 1899. умро је, у Београду, др. 70ван Ристић, државнић и књижевни радник („Опољашњи одношаји Србије“, „Дипломатска историја“); био је прави члан и председник Српске Краљевске Академије .