Službeni list Srpske književne zadruge

225

24. — 1888. умро је, у Ћуприји, Динцар Јанко Поповић, добар јунак у првоме устанку за ослобођење. — 1851. потврђен је одбор, који је био састављен у београдској читаоници, са задатком да ради на Оена српског народног позоришта у Београду. 1849. умро је Антун Шемчић, знатан хрватски песник. 1875. били су бојеви између српеких устаника и Турака код Добра, Билећа и Никшића, у Херцеговини. — 1876. погинуо је под Јавором, храбро се борећи с Турцима, мајор Михајло Илић, храбар војник и добар војни писац. — Истога дана био је крвав бој па= међу Срба и Турака на положајима између Кормана пи Гредетина.

25. — 1876. били су крвави бојеви између Срба п Турака: код Кормана и Адровца, на Морави; на потоку Бистрику, на доњој Дрини, и на Рогамима, у Кучима; у овом последњом боју Турци изгубише на 8.000 људи.

26. — 1810. био је између српских устаника и Турака бој на Јасици, на зап. Морави; Србима су и Руси поматали. — 1876. Турци ударе с великом војском на Попово и Бобане, у Херцеговини, растерају српске устанике и попале и опљачкају седамнаест свела. Истога дапа били су бојеви између Орба и Турака код Лубнице, у Црној Реци, и на Батковићу, у Босни.

20. 1688. Аустријанци отеше на јуриш Београд од трака — 1875. српски устаници разбише Турке у планини Козари, у Босни.— 1876. пуковник Деспотовић са српским устаницима оте од Турака град Гламоч, у Босни. — Истога дана били су бојеви између Орба и Турака у Колашину п на Заслапу, у Црној Гори.

28. — 1858. умро је, у Баји, у Бачкој, Богобој Атанацковић, приповедач, заснивач народнога правца 5 српској приповетци („Два идола“, „Буњевка“). —

1875. Хусеин паша удари на српске устанике у дупцима, али овима притекоше у помоћ Орби Црногорци и сузбише Турке. — Истога дана био је крвав бој између српских устаника и Турака код Великог Отруга, у Босанској Крајини; устаници су се храбро п очајно

0, ЕЊ. ЗАДРУГА 15