Službeni list Srpske književne zadruge

249

мом и осмом редовном колу књига Српске Књижевне Задруге.

80. — 1880. умро је Петар Радовановић Брдар, просветни добротвор: у своме селу Михајловцу, округу смедеревском, подигао је о своме трошку школу и цркву, утрошивши на то 2.860 дуката. — 1895. умрла је. Тереза Кањиша рођ. Чолаковићева, просветна, добротворка: оставила је две куће и 30 ланаца земље, да се из прихода помаже Србима ђацима православне вере.

81. — 1847. умро је, у Београду, Сима Милутиновић Сарајлија, признати наш песник („Орбијанка“, „Тројебратство“, „Тројесестарство“, „Зорица“, „Милош Обилић“, „Дика Црногорска“ и др.) и радник на историји („Трогодишња историја Србије“, „Историја Црне Горе“).

Захваљујући Управи Српске Књижевне Задруге штампа св овај оглед прикупљених помена и записа о знаменитим дотађајима и личностима. И ако је на прикупљање, бележење и сређивање њихово утрошено много времена, опет је несумњиво да је у њима доста непотпуности, а, вероватно, биће и омашака. Писац се нада, даће у новоме издању моћи толико да их попуни, да их сме без зазора назвати Српским паметаром, зато ће бити врло захвалан свакоме, ко му буде указао како на непотпуности тако и на погрешке у њима.