Službeni list Srpske književne zadruge

Улози су задругарски: за добротворе, који плаћају једном за свагда, 150 динара или круна, за осниваче 10 динара или круна, а за улагаче 6 динара или круна годишње. :

Управа напомиње и повереницима п задругарима: да се добротворски улог може уплатити и Т три рока (по 50 динара или круна), и да она лица. која би ког покојника уписали за добротвора могу, по евојој вољи, или примити једном за свагда само сва ранија кола задругиних издања или одредити коју школу или другу сличну просветну установу, да. се њој шаљу кола која у напред буду излазила. Исто тако управа напомиње да оснивачки улог свакоме, ко га редовно плаћа за двадесет година, доноси после тога доба сва добротворска права.

И добротвори и оснивачи који би се претплатили на „Забавник“ добивају за њ лепе корице бесплатно. А као год што у плаћању те две врсте улога може наћи личну корист сваки који јеу прилици да толико одвоји на књигу, тако су исто и Српској Књижевној Задручи те врсте чланови од нарочите помоћи, јер се тек вишком добротворских и оснивачких улога обез= беђује одржање Задруге, а уплата од шест динара, једва стиже за подмиривање трошкова. око појединих · кола. (О тога управа препоручује свима повереницима и пријатељима да се нарочито заузму за купљење чланова добротвора и оснивача, не занемарујући при том ни купљење улагача, јер друштву и јесте главни задатак: да не само изда што више и што бољих књига, него и да их рашири међу што већи број читалапа.

Српска Књижевна, Задруга у досадашње шездесет и три књиге својих редовних издања дала, је задрутарима списе ових српских књижевника који радише пре Вука или у његово време: старих дубровачких лиричара (избор), Доситија (5 свезака), Зелића (3 свеје), Симе Милутиновића Сарајлије, проте Матије Неа, Ј. 0. Поповића, Н. Томазеа, Б. Атанацкоако исто ових познијих и савремених радтића, Ј. Панчића, Ј. Илића, Змаја Ј. Јое), Б. Јакшића, Ј. Игњатовића, К.

Ен"