Službeni list Srpske književne zadruge

БРОЈ |.

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

СТРАНА 8.

Повереницима и задругарима.

L.

Управа Српске Књижевне Задруге одлучила је и ове године издавати лист „Српска Књижевна Задруга“ ради што бољега обавештавања повереника и задругара. У жељи да чује што свестранија мишљења о делима која мисли- издавати у даљим колима као и о делима која би задругари желели да се издаду, проширује управа програм листа у толико, што ће штампати у њему реферате о поднесеним јој списима, списак дела која мисли издавати, као и одзиве задругара и пријатеља Задругиних на то. Отварајућитако ступце свога листа чисто стварној. дискусији о Задругиним издањима, управа моли све пријатеље Задругине, да се користе тиме, те да се књижевна страна Задругина делања овако расправља опширније и правилније, него што то допушта кратко време рада на задругарским годишњим скупштинама.

IL

Повереници, који још нису послали претплату на Забавникову књигу /Триповешке 11, моле се да то учине одмах, како би се управа могла одлучити, када ће дати у штампу даљу свеску Забавника.

Ш. Повереницима и задругарима ставља се

до знања, да је управа, према скупштинскоме одобрењу, свела цену неким издањима овако:

Коло Х, ХГи ХП ; · по 4 дин. Давид Коперфилд,св. II. ТА па Рат имир, св. П, Ш, IV по | Чика Јова Српској Омладини JL; a Бијесни Роландо I-IV (пот-

пуно издање)... .. 4, Ст. Новаковић, Српска Књига l

Народна Књига (Кумова клетва од Јанка и Први пут с оцем на јутрење од Лазаревића) по 5 пара. Моле се повереници да настану да продаду што више од ових књига. За свој труд и трошкове имају повереници за ове књиге 209 од покупљених новаца.

IV.

Повереници и задругари, који имају излишних свезака Забавника 1.—12. (док је Забавник излазио у двомесечним свескама са 3—4 прилога), моле се да те свеске уступе Задрузи, а она ће им у накнаду дати друга своја издања која желе имати.

= a —1—

Обавештења повереницима.

1.

Правна тела добротвори. Чл. 8. Задругиних правила у другом одељку вели: „Правна тела (школе, општине, друштва и т. д.) могу бити само чланови добротвори и оснивачи без права у чл. 9.“ То значи, правна се тела могу уписати за добротворе само ако од једном или у три узастопне годишње уплате положе цео добротворски улог у 150 динара или круна. Двадесетогодишње непрекидно оснивачко чланство њима не може донети превод у добротворе, као што то доноси особама, јер се код особа рачуна на смртност и само на доживотно примање књига, док установе имају могућности да постоје довек. Према томе нека повереници не примају од правних тела оснивачке добротворске доплате, т.ј. разлику између већ уплаћених оснивачких улога и двадесетогодишњих оснивачких улога у 200 динара или круна, јер се она не могу превести у добротворе. 2,

Правна тела оснивачи. По чл. 8. Задру-

гиних правила правна тела могу бити само

|

чланови добротвори и оснивачи, а не и улагачи, јер је претпоставка да правна тела као јавне установе дају своје књиге већем броју читалаца на читање, те тиме смањују број оних читалаца, који би иначе сами постали задругари. У накнаду, бар донекле, за то прописано је да правна теле не могу бити улагачи, већ да морају дати већи улог (добротворски или оснивачки). С истога разлога правна тела и при куповини ранијих кола имају да плате свако коло по 10 динара или круна, која је цена сразмерно броју књига и начину њихове опреме ипак доста мала.

8.

Оснивачи добротвори. Чл. 9. Задругиних правила у првом одељку вели: „Оснивачи, који за двадесет година без прекида на време буду полагали свој улог, преводе се у добротворе и престају даље улагати“. То значи, да оснивач, да би могао постати добротвор, треба 20 година узастопце, без прекида, увек на време, т.ј. у одређеноме року за упис за поједино коло (увек до 31. марта, краја Задругине рачунске године), да положи свој осни-