Službeni list Srpske književne zadruge

КЕН ' 1

7

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА _

| СЛУЖБЕНИ ЛИСТ СРПСКЕ КЊИЖЕВНЕ ЗАДРУГЕ

| Год. |. Београд, 10. августа 1909.

СТЕЧАЈ

за списе о Српском Народу и Српској Земљи.

Према жељи, израженој на последњој скупштини Српске Књижевне Задруге, да се издањима њеним даде јаче национално обележје, Главни Одбор Задругин одлучио је да, по

могућству, у сваком од даљих кола Задругиних издања штампа по једну књигу о Српском Народу и Српској Земљи. с иу air.) Pol

(С тога објављује овај, сталан, стечај за списе из ооласши народне историје, поли= тичке п културне, географије и етнографије. Списи ови треба да су написани сасвим популарно, објашњени довољним бројем илустрација, карата, графичких прегледних таблица. У појединим списима треба да се обухвате, од прилике, ови одељци народног живота српског:

1. Историја политичка целокупног Народа Српског, у појединим периодима, редом, као наставак Ги П књиге Историје Српскога Народа од ЈЉ. Ковачевића и ЈБ. Јовановића :

1) Српски Народ — за Неманића и њима савремених владалаца српских,

9) од распада Царевине до потпуног потпадања под Турке;

3) ропство под Турцима и борба против њих, уз друге, ускоци, хајдуци, сеобе;

4) устанци и ослобођење, стварање самосталних држава,

5) данашње стање, политичко и друштвено, Српскога Народа; буђење ноционалне свести његове. (Овај се спис жели нарочито и што пре.)

П. Историја културна: 1) књижевност : а) стара, у Немањићској држави, у Приморју, у Босни; 6) нова до Вука; в) новија и најновија (све — више антологијски: најкраће препричана садржина главних дела, угледни одломци из њих, по потреби, у модерном књиж. језику); 0) умешност: сликарство, скултура, грађевинарство; домаћа и занатска уметност, музика.

Ш. Описи појединих покрајина Српске Земље: 1) Краљевина Србија; 2) Црна Гора; 3) Стара Србија и Маћедонија; 4) Босна и Херцеговина; 5) Троједница: Срем и Славонија, Хрватска, Далмација с Истром; 6) Банат, Бачка и Барања; — или и поједине од области, споменутих заједно. У овим списима треба да се изнесе: 1) опис покрајине: географски, у главним и значајним облицима; у административном погледу, главна и знатна места, по потреби, с најкраћом историјом насеља; 2) општа карактеристика народа; живот његов: а) материјална култура: врсте рада којима се бави и у којима се одликује у пољу, на дому, занати, храна, ношња, 6) духовна култура: вера, обичаји, забава, школа.

Списи ови треба да чине једну целину, те се, у доцнијима, мора избегавати понављање онога о чему се већ говорило, увек упућујући на њ; а треба да буду у величини средње књиге Задругине, око 10 штампаних табака.

Спис, који буде примљен у издања Задругина, наградиће се нарочито, хонораром од 100 динара по штампаном табаку, с помоћу прихода од фондова Задругиних. Првоме спису, који би се штампао у наредном Х!Х колу Задругину, рок је 1. априла 1910 год. доцнијима, увек 1. јануар.

1. августа 1909. год УПРАВА Београд. Српске Књижевне Задруге,