Srpska nezavisnost

— 96 —

ДОМАЋЕ ВЕСТИ. 8. ов. мсссца, на даи св. аран^ела Михаила. миогп су походили г. митрополнМнханла. у његовом стану на врамару Честитајући му нмсндан. Сва виша ннтелигеннија, свештенство п одличпи грађани долазплн су тога дана код њега. Од 9. сахата нз јутра на све д<» мркле иоћи. ншлн су грађанн наше престонпце. своме узорптом архннастиру. да му дадл т видљива доказа. колнкм га поштују и високо цене. 1Га лину г. митрополнта. изражена је била у нуној мерн она шфноћа, која сасвим нотврђујс нстину. узвишених светих еванђелских речи: ^блажени онн који су изгнапи иравде рали." Влада г чисте уставности* . постарала се да г. митринолиту и у љеговом мирном стану не да мира. Тако је тога дапа нео дан био пред кућом г. мнтрополнта жандарм. и бележио ко долали к њсму. <>вај је жандарм многс кочијаше запиткнвао кога су довезлн. и одмах нмепа тнх бележио. Ето толпко је осигураиа лична слобода под владом ..внделовачком~, чак се и натоназнко ће доћн г. митрополиту. — Као шго смо нрс јавили у нашсм :шсту , влада је била одредила новом администратору, да прима целу митроиолитску нлату ; но главнн казиачеј министарства Фннапсије г. ЖиваднновпК, није хтео да му изда ту нлату. је]> нема ннкакова законог ослонна. да то учини, а миннстар просвете неће да прнми то на себе. Како ће се ова ствар расиравитн ндемо да вндимо! Толнко је што знамо, да су -виделовцп и врло нздашне руке, нрема онима који су с њнма. и њнх потномажу. — Ииме1)у 7 и 8. ноћу. папали су зли л>уди на ности.Ј>она. и оиљачкади га. Говорн сс да су однели до две хил.аде дуката. Постил,она је нестало. п још се иепна да ли је остао жив или је погинуо. — 1 о. м. оно јс у Свилајнцу избор т.мета. Ипабран је Дт!а Цанковић командир народнс војске, човек у сваком погледу поштен. Чујемо да извесии раде да се тај избор ноништи, те је због тога среска власт неке л»уде суду нровела. али нх је суд као невпнс пустпо. Све дивнн призорн „вндеховачке" слободе.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

1Т03ИВ НА ПРЕТНЛЛТУ

НЛ КЊИГУ

СЛИКЕ И ДОГАБАЈИ

АЗИТГ II АФРИКЕ

Књигу је ову саставио Грубс, који јс при.шат код Немаца као врло нопуларан писац за омладину. основне н срсдњс школс. У овој се књнги лакнм и разумл.ивим језнком онисују некн нредсли Азијс и Дфрнке н становннни. којн у њнма живе. Нодатци су скунхени од разлнчнтих нутника, који су по тим днвл.нм иредслима нутовали. и којн су. дужнм бављењсм у њнма. потпупо изучили обичаје, веру и цео друштвсни жнвот у свима гранама оних дивљака. којн тамо станују. Уз то је додато н врло заннм.вивих слика (оннса) иа нрнроде. као што је змпјски цар н крокодпл п борба дивл»ака са њима. Овакве су књиге врло интересантне н дапимљпвс и за најнаучеиијс л»уде: а колико оне нмају врсдност т и интересантносгн за омладину и оне. који тек ночнњу унознавати пемл»у и створове на њој, о томе је излшнно говорити свакоме, који је колико толико вичан школскомс нослу. У место сваке препорукс. довољно је да наноменем само то. да код Исмаца има стотинама књнга овс врстс. поред вслпкс обплатости у другој занимљивој књижевпостп за омладину. на опст је ова књнга такојако распрострта, да је нрошлс годипе нггампана и ио гпести пцт. Грубс у иоследњем издању. захваљујућн нсмачкпм учител»нма н роднтељима на заузпмљивостн н одзнву. вели. да јс ова књнга нашла таквог одзнва какав се само пожслети можс. Код нас је. међу тим. доста велнка сироманпина у књнгама ове врсте. н баш :*.а то нма довол.но разлога. да сс рачуна па много всћу заузимљивости бол»н одзнв од странс нашнх учитсља и родитеља. Надам се у својс друговс. учитсље. да ће учинпти своје. те да и мн можемо нружнти нашој нублини и омладини бар један пут оно. што Нсмци пружају шест иута. Претплата траје до 10. Новембра ове г. Књпга ћс бнтн од 7—^ штамианих табака, а цена јој је 1 днн. Прстплата сс гпаљс напрсд п то мсни, а најбоље унутницом. Књижарама дајем обнчан рабат. а скунл.ачнма на 10 нретилатника једIIV књнгу.

1г>. Октобра 1НН1. год. у Всограду.

11 екводиллц Петар М. Маркови! УЧИТЕЉ У Г.К0ГРЛДУ.

Огл

аси

НОВИ^Е „С. Петербурскија Вједомости" у 271. бр. од 2. Новембра ове год. доносе ово : „Пнтање о мнтрополиту Михаилу узима све ве1|в и веће размере и без сумње на скоро ће изиКи на поврпшпу сваколика непрш;ладност садашње српске владе н сва кривица н,еиа према српском народу. У Београду сс већ чуо глас иезадовол,ства нз Русије са највншега места. Но н црква не дрема. Удар, који се с рачупом спремао за нравославл.е у Веограду, живо је одјекнуо на целом иравославном Истоку. Наш синод ступио је већ у иреговоре с патријарснма. Стуиило се такође у свезу и с грчком владом. Желети је, да се у гаким чаговима иаше дипломатско иредставништво у Београду покаже на внгнни своје задаће и да се с достојанством користи ошш матеЈШЈалом, који се па1|С у самој Србпјн радн поправке овс ствари и који — материјал — можс послужнти као основ за самостални раавитак Србнје. 1'уснја нс желн ипшта више, пего да се Србија развија иа начелнма народности и православл.а".

Проинсано нп к.тника.ч/1 >/ Лечу, Париау, Лондону, Амстерлам;/ 30 година испитанм анатеринска вода за уста од Др. Ј. Г. Поп ц. кр. зубног лскара у Бечу. карош, Вогаерова ул. 2. нретноставља се свакој другој зубној води. као н]>аво нредохран.ујуће срество нротив болеети зуба и уста, протпву трулеља н шупл.пнс зуба. пријатног је мнриса н укуса, јача дсснн и служн као немувсно чистеће срество за зубе. Мста је изврсна п за нспнрањс грла оних, који нате од вратобољс. Цсна је Флаши З 1 /,, 2 1 /« 1 у г динар. Попово анатер. зубно тесто. за чншћење. јачање п одржање зуба да се уклони смрад н стрсш. Цена је. Фланш динара. Попово аромат. зубно тесто од толико година нринознато као нзредно среетво за неговањс н одржањс уста и зуба. Цена на комад 40 н. дин. Попов вегетабил. зубни прашан чисти зубе. уклања досадни стреш, а глазура зуба добија увек белоћу и њежност. Цсна је к\тији 40 п. дин. Попово зубно олово нломба за самоиснунењс шупљих зуба. агот.-теЛс/п. Кгаи^ег-ЗеКе за улеганавање и поправљање лнца онробано нротив свс нсчистоће коже. У занечаћеннм оригпналним кутијцама 1 70 нара дин. Оидмена! Да се нзбсгне' фплзификовање, доставл.а се п. публици. да је евака Флаша оснм зашт. марке (ФИрма. хнгса. анатср. пропарат) још п спољннм замотачем увнјена, који у јасном васердруку царског орла н Фирму иоказујс. Добити сс можс у свима анотекама. С А ВВ08СНЕ ('ћснпбсће Га1»пк 1н 1лећрс1нЈе аа (1ег МоМан Ноћшсп нродаје сваковрсне лалитрене еоли Горку. ос катран, смолу за оачваре. за обућар. уље за мазање машина шнваћих н осталих уље .та мазањо осовнна вагонскнх вулканско ул»е, уље за зупчаете точкове. масти за кола . за машине. за каруце, за рударе. Траже с* и агенти ј , Вечни завод за гајење перчате живине, који је вишс иута одликован државннм п првог реда одличијама. прима увек норуџбинс за све вретс раса нернате живадн, како за економнју, украс. тано н дивљнх. као : кокошака. ћурака. тетребова, наунова. патака; гусака. лабудова, голубова, Фазана итд. даље нитомнх зечева. иаса Лтрог* & ЕхрогГ Цсповнини н нитања уз нлаћсну поиггарину маркама тачно се врше. Кореснодснцпја на немачком и француском језику. Е. бсћпескенћигЈгег \\Чеп V. Наг*ша1Ш82;а88е 1.

ПРВО Ђ7ЧЕЊ1 НКЈ. 12. Новембра 3„" КНЕЖЕВСКО СРПСКИХ Ј1030ВД од године 1881 по 100 дин. у злату Годшпњс Г) нучења 14. Јануара, 14 Марта. 14. Јуна. 14. Августа 14. Нојембра. СВЛКИ ПУТ гллвнн добптлк дивра 100.000 ј златц. Најмави добитак 100. дин. у злату Свн добитци икамате иаувек су од сваког одбнтка сдободни 3°о ННТЕР. 13У1АТУ.

јо » Пробитачни уелови куповине. Српски лозови на каси 8 дин. и 50. пр. дин. УПУТНИЦЕ 1ЛЕКЕК8СНЕ1КК на исплати само 8 диниара и 50 пр. динарснчх н исплата остатка 86 дннара и 50 пр. дин. норед КО дин. нр. у име интереса 15 Јануара 1882. год. УПУТНИЦЕ .ВЕ21Ј08СНЕ1ХЕ) ИСПЛАЋуЈу СЕ V 11 месенни рокова Рата по 8 дип. и 50 пр. дин. у свима сдучајевима игра кунац одмах V свнма добитцима

1, ВУ4ЕЊЕ: 12. 2,ВУНЕЊЕ: 12. ДЕНЕ 3, ВУЧЕЊЕ: 14

Дакле 3. вунеаа у 3 месеца Мепична радња Администрације БЕЧ ИГШП/П I ОН. СОП .Х В0ЛЦАЈЛЕ

1 А Н Н А

моја добра и никад непрежаљена жена. умрла је 2* прошлог мсссца после тсшког н дугог боловања у 20-тој години млаћаног евога жнвота. а сахрањена јс 29 нр. м. у Ллексинцу. Ову тужну вес; јавл.ам свима мојим сродницима. иријатс .Ђнма н иознаницима. >' исто време пзјављујвм најтоплију захвалност г. г. свештеннцима. учитс .Ђнма, чиновницима . граћаннма и невачкој дружини овдашњој на и свнма мојим нријатељима којн су нз Ниша мојој мнлој жени на иогребу учествовали. н тнме ми моју тугу олакшали, а у мом злом удесу ноказалн саучешћа. 2 новембра 1881 год., у Алексинцу. Љуба П- Младенови^. алекеинчаннн. тцг. пз Ншн.ч.

1

в 1 асник ..Дружина за потпомагање Српске Књижевности" штампано у штампарији „код С в. С аве" кнез миханл. ул. бр. 4. одговорни уредник Др. Лаза Костић.