Srpska nezavisnost

— 578 —

Субота 30 | Кориолан, трагеди ја у Недеља 31 [ пет чинова , од Шекспира, по Видбранту и Пецу, превео Мита Жнвковић. (Нов комад).

гБеоградска Задруга за ме|у собно поиагаве и штедњу- отпочела је своју радњу од 1 овог и прима уплате на удеоничке књнжице у своме стану којп се налази у кући г, С. Вељковића снрам Руског Цара. У нсто време прима н новац под камату по 7°| 0 а нздаје по 10°| 0 . 5. октобра 1882 г у Веограду. УпраБЕи одбор. КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ иозив Ва претплату на књигу

КЊИГА

„Важност казненог закона" готова је, н може се добити у штампари код „Св. Саве". Ј. Ђ. Аванумов(Л,

Огласи

Ниш.

Љуб. П. Младеновик Алексинчанин.

4СОБЕ, КУЈНА и ИРЕДСОБЈЕ шуиа за дрва у авлнјн пијућа вода, издаје се од 1 Новембра под ј кирију. Желеавичка улица бр. 16. НОВ ПРОИЗВОД Као смокве бадем ннринач лнмунове номоранџе суво грожђе сарднне | у кутнјама н бурнћима зантнна, у внше сорге све Фришко н нродајем , са најумернијом ценом тако да ће н. муштерије бнти иодиуно задовол>ни у бакалској трговннн. Ђ. А. БорисављевиЂа У Бечграду сирам кодарчетове павнице Број 13&

3-3

Г. Радиса Из расписа г. миниетра Фпнанције од 1 септембра 1882 год.. у коме он налазке : т Да сви они, који се у својим радњама мерама служе, морају ШТО пре. и најдаље до 1 маја 1883 год. набавити о у својој радњи завести мере саобразне чл. 5 и 10 аоменутог закона и ароиисним ира• ви.гима о об.гику и саставу мерила и сарава за мерење у кра.*евини Србији^. (види „Српс. Новине" бр. 228 год. \ј) — види се, да ће се закон о новим мерама од 1 декембра 1873 год. потпуно увести после 1 маја 1883 год., и да од тада никога (ни купца, ни продавца) неће извињавати незнање новпх мера п њиховог односа ка старим и обратно, почев од најмањег ђачића па на више. Да би по могућству своме могао помоћи свима, који са новим мерама и њиховим односима ка старим и обратно нису довол>но или и никако познати, науман сам да прештампам моју књигу ^Предазања о новим мерама - . у којој ћу нешто од старога изменити. а нешто од новога додати. Дела књига ова изнеће, од прилике, 6—7 штампаних табака, обичне осмине, а садржина ће јој бити ова: I. Метарске мере. П. Рачунање са десетним бројевима. Ш. Претварачи између старих и нових жера. IV. Претварање старе новчане вредности у нову динарску. V. Повци (српекп и страни). Цена је овој књнзн 50 пара дннарсних. Скупљачима пр^тплатнпка десета је књига за њихов труд. Око скупљања претплатника ја се највише уздаму моје другове учитеље, које братски молим, да око тога не пожале труда, и да мн, најдаље до 15 декембра тек. год., јаве за број претплатникл. како би знао колико ми комада књига треба печатати; јерја ни једне књиге нећу више печатати, него колико ми се буде јавило претнлатника. Новац за књигу нека се мени непосредно шаље и то у плаћенои писму, а може и упутницом. Узгред јављам, да се у штампарији здружених штампарских раденнка може још набавитн моја књига т Преадавња из сраског језика. и Први део. 0 гласовима. 22 октобра 1882. V Београду. Дим. МилоаановиК. 5"ЧНТ. у 1ЈАЛНЈУЈН.

З&СЕБВУ КУКУ ј ва Тодоровића судије (број 15 у ! удици два бела голуба) са трн собе ј с лица и једном мањом нз авлије, | кујном и нредсобљем, а у авлијн \ засебна соба за млађе п кујна и са вемиком уређеном баштом са одабраиим во!»ем и бунаром у авлији ; п свима осталим удобностнма издаје | од 1 Новембра ов. год. под закун 1 Октобра 1882 у Београду АЈилан П. ЊмвковиИ. Чивоввик мин. Фвнавсије $отогр&фиј:& Јављам поштованој нублици да сам овдс у Београду отворио фотографски Ателије у коме ћу тамо извршавати сликање у разним величннама н са умереном ценом задовољити сваког посетиоца. Ателије постоји до куће г. Карастојановића, књаз Михајлова улнца. С поштовашем В. Данилови* 2—3 ФОтиграФ из Темшивара. АЈВАРА остали еспап са најумеренијом ценом нродајем тако да^е п. муштерија нодиуно бити задовољна са еспапом у мојој бакалској трговнни. у Београоу. Ђ. А. БорисавдевиЂ. 3 — 3 спрам Коларчетове шшннце

ид п ди 8. новембра ове годнне о Светом Аран1>елу. — Мојој слави не примам честитања. 18. Окто'ра 1882. г.

КУШ

ТРТјГг I 1 Д врло удобна ЈГк, Х \ХХ исцод г два бела голуба- у Цетиљској улицн бр. 10 издаје се од Матрова-дне под кирију. Иста продаје се са пробитачним услевима. Упптати Лаиору П. Ђорђеви&а трговца

ПРОДАЈЕМ КОБИЛУ ДОБРЕ расе од 4 год. и 5 месеци 15 '/< шака. каруце, санке, и проста кола 2 пара амова. Никола РадојковиИ. исрд ДУВАНЏИ Ј С КИХ И |11_^П БАКдЛСКИХ МОГУ СЕ ДОБИТИ У ШТАМПАРИЈИ КОД „СВ. САВЕ." ЈЕДАН ЂАК, КОЈИ СЛУША * трећу годину ФилосоФије на великој школи , тражи кондицпје за гимназију и реалку. Пријавити се треба у редакцији овога листа 4

МОЈУ У КНЕЗ МИхајловој улици број 12. продајем из елободне руке са пробитачннм условијама. Кућа је нова и богато украшена споља и изнутра. Горње су собе фиво тапетоване патосн наркетом иоставл>ени. При земл.н два дућава са собама н новим укусним нзлозима. Ко жели ово моје вмањс купитв, тога молим радн погодбе нека се обрати на г. Стевана Тодоровнћа проФесора Реалке у добрачиној улвца број 8. притјажаоц 6—6 Никола ВујатовиЋ.

КУЋИ ПОЛКОВНИКА ДР. Жабарца издаје се удобан квартмр под кирију од долазећег Митрова дна. бр. 184. 2—3. шшЖШТшГ нродајем 100 килограма (80 ока) по 1*°||оо динара ноставл.ен у кућу. Поручбине се прииају у мојој пиварн и у бакалници г. Димнтрија 'Боорђевића код теразијске чееме. 1—3 Ђорђе Вајферт.

Милој нашој братанпцц ЉУБИЦИ Даваћемо годпшљи парастос 30 т. м. у палнлулској црквн у 9 часа пре подне. Молпмо цријатеље и познанике, да нам изволе доћи на ову жалосну уеиомену. У Београду 22 Окт. 1882 Владчслав и Милица Вујови^ 1-3

Наш љубљени П Е Р А премину 7., а 8. овог месеца предадосмо га матери земљи, што јављамо свима нријатељима и познаницима нашим као и пок. другови.ма. У исто вре е изјављујемо најтонлију благодарноет свему грађанству овдашњем које је изволело учествовати у нашој неодољивој тузи и жалости иначе и при пратњи покојниковој нарочит» пак благодаримо на мах састављеном певачком друштву које је песмом спровод нокојников увеличавао. 9. Окт. 1882. г. Кладово. ожалоншени : Отац Маринко СавиК Мати Марија, Баба Анастасија, Браћа Дчмитрије и Ђорје. Сестре: Велика, Дарин3—3 ка и Анка. Зет Пера са осталом родбином.

НАЈНОВИЈА НАКЛАДА Е №Е ЛНОШ I

СТЈЕПАНА МИТР0ВА ЉУБИШЕ. Са с.гиком аишчевом. Ова је хњига баш сада иза-

ШШОБИДСТИ шла, о њој вели један знатан књижевннк: _Ове оригиналне причс ванредно су занимљиве. Све су црпене из душе народа, у њима се огледа народно ми шљење и осећање. Слике су управ типови. језик жив, кратак и карактсристичан. Љубншине су приче епохалне , јер су оне не само богат извор за наш народни језик , него ће се користити и они , који се баве културном историјом.".. . Цена Фор. 1.20 или 2 динара 70 пара (26 табака 8°).

Јов. Стев. ПоаовиКа.

] 4 деЈЕтва.

16. нов. или 35 пара.

ЈАДВИГА.

Историјски драмат изХЈУ. столећа у 5 чипова. Написала Г. К Пузинима. \ с пољскога. 16 НОВ. илн 35 11ара.

ПРНПОВЕТНЕ : АЛФОНСА ДОДЕТА. Превод с Француског. 16 нов. или 35 11а1'а.

ЦА? ДУШАН у народним пеемама. С сликсм његовом 15 нов. или 35 нара. ЖИТИЈЕ Св оца Ннколаја. Написао но црквеним из ворима и иредањнма Аленсандар ПавлоеиА павох 20 нов. нли 45 пара. Роиак од Шатобркјана. С Франц > г ског превео Д. ЈевриК. 50 нов. или 1 дннар.

I ГОРСКИ ВИЈЕНЦ. Историјско збитије при ночетку XVIII. вијека. 1 Сачинио ПегпарПетр еиј, Његуш 32 нов. или 70 пара.

"

ЧЕТИРИ КЋЕРИ. породична слика Софије Под.гиаске. Превод с пољскога. 32 нов. или 70 пара.

| СВЕГИ САВА iпрви срнски архиепнскоп, | светитељ и просветнтељ народни. напнсао Л. П. 15 нов. или 35 пара.

дел1а доситијева 1 Ш. књнга: Савети здравог разума. 32 нов. или 70 пара.

ЉУТИЦА БОГДАН у народннм песмама. Са миком његовом. 15 пов. или 35 нара.

ЖИТИЈЕ Св. Велиг.оцненика Дшрја. Наиисао по црквенин нзворнма ; Ален санАр ПавлооиК парох. 15 нов. или 35 пара. I

живот Димитраја Обрадовиб. хојж је у ка-^у^с-ретву прозвдж Дсситтаје За српску окладину нзвео П. ДеспотоЕКп. 45 нов. или 1 динар.

циганин. Позоришиа игра ; 3 чина. напнсао Е. Сиглигетије. ЗА СРПСКУ П030РНИЦУ удвсно А. ХАЏИЂ 16 нов. или 35 нара.

ИЈЕ

напнсао по јеванЈјсху А.хександар Пав.говиК. парох. 20 нов. или 45 пара.

ДОН КИХОТЕ ОД МАНЧЕ П ™СЕРВА Г НТЕСАСА" " ВЕДРЕ. Још је Доснтије желео, да ее овај дивни ромап на срнски нреведе. Не само младеж, но и одраслн паћи ће у њему нуно уживања. Ово нздање украшено је многим сликама — 90 нов. илн 2 динара.

рллсн к Л ру - кнз за потп« Ср -скв Књии«ц ,нос *м и штамнано у штајмоа^ијн „кој Св. С авв - кнкз михаил јгл. вр. 4 одговорнн уркдник Др. /аза НОСТИ*.