Srpski književni glasnik

КонфеРЕНЦИЈА Мира. 181

ству зрна аит-аит проста легенда. У публици је учињена збрка између енглескога зрпа Фит-аит и зрна којима. је у Тибингену правио експерименте професор Бруне. Енглеска зрна Тит- ит шире се кад изиђу из цеви, али њихов тада добивени нови калибар пе достиже пи калибар извесних зрна, која су у другим војскама усвојена и која нико не напада. Разорљиво дејство зрна Иит- ит не постоји у истини. Мекша материја, која је непотпуно обложена. тврђом кошуљицом не растура се по телу, те и ране нису онаке као што се обично описују. Енглеско зрно аи Тит опањкано. је.

Ово је било директно оповргавање руских навода. Пред комисијом су се дакле налазила различита мишљења двојице стручних лица. У такој ситуацији тешко је било решитп се и дати- глас. Али, по предлогу других техничких делегата, Конференција донесе одлуку да се забрани употреба таких зрна која се шире или се лако епљоштавају у телу, као нор. зрна која су непотпуно покривена тврдом кошуљицом, или имају на површини зарезе и урезе.

зрна тит-аит била су дакле осуђена. Само је морални ефект ове осуде знатно смањен тиме што она није изречена једногласно. Португалска се уздржала, а Америка. је, са Енглеском, гласала против. Португалској питање није било довољно расветљено, а Америка је сматрала да нехумано дејство зрџа еит-аит није доказано.

Разни други предлози: о пушчаном праху, о јаким екеплозивима, о подводним торпиљерима и т. д. такође су пропали. Примљени су само предлози о употреби предмета који још и не постоје. Тако нпр. вотиран је предлог да се забрани употреба пројектила којима је једини циљ да распростиру загушљиве и нездраве гасове. Вотиран је такође и предлог да се забрани бацање пројектила са балона или са других сличних справа, које још нису пронађене. Оваке одлуке Конференције имале су у себи нечега неозбиљнога. Та неозбиљност још се појачава кад се констатује да чак ни ти предлози нису вотирани ни

9