Srpski književni glasnik

Б ЕЛЉЕИЋ КЕ 150

опомиње на онда прогоњеног песника Виктора Ига); « Агамемном, 1868. Године 1875 написа своју чувену драму «Роландова кћи», најбоље дело своје, које му би највећи тријумф. Важност овога дела не састоји се само у лепоти стихова него и у томе што, дошавши иза несрећног рата 1870 године, ово дело подиже падање француско и укрепи све који су почели губити веру. Овај утисак лепо описа француски министар просвете Лег у посмртном говору који је држао Борнијеру. Драме Борнијерове «Мухамед» и «Апостол» беху забрањене за позориште и само су штампане. Остале драме су «Атилина свадба» 1880, у Одеону), « Аретинов сип» (1895, у Комедији Француској), «Најпре француска» (1899, у Одеону). У евима овим драмама Борнијеров је стил класичан, а концепција романтична. Као што се рекло, Борнијер је по стиху ученик Корнељев, по драми ученик Игов. Његова су позоришна дела, рекло се у другом погледу, ручна књига за француске патриоте. Поред оваквих драма, Борнијер је писао и либрето за Жоренјерову оперу «Дим "трије.» Био је дуже времена и критичар позоришни. У Академију је примљен 1893; неколико година раније имао је неуспех. -— Од његових комада у нас су преведена два: «Роландова кћи» и «АДретинчев син» п играна с лепим успехом. Оба је превео Г. Д. Ђокић. Књижевност:

— Двадесет-петогодишњица – Вида Вулешића Вукасовића. Крајем минуле године навршило се двадесет и пет година, како је почео радити на књижевности Вид Byлетић Вукасовић, познати радник на прикупљању и проучавању грађе за наш фолклор. Од 1875 године, кад је почео радити на ерпекој књизи, па све до сада, он неуморно ради на проучавању српеког фолклора, и до сада има велики број његових прилога, у засебним издањима или по разним листовима нашим, у којима се приказује живот нашег народа. Вулетић је, први од Срба, узео учетће и на међународним скуповима фолклориста.

Вид је рођен !6 децембра 1853 године, у Бреечинама код Дубровника. 1876 постао је народним учитељем у Дубровнику, 1878 учитељем грађанске школе на острву Корчули, а 1897 је унапређен за професора Девојачке

тколе у Дубровнику, п тамо је и сада. JI = Прилози народним школама. — Јосиф. Стојановић

надзорник основних школа у Јагодини, спремио је уз сарадњу проеветних радника дело Прилози народним школама у Белици, Левчу и Темнићу, на завршетку ХЈАХ века.