Srpski književni glasnik

БАЛЗАВК. 273

лозофију коју је измислио, за уметност коју је до дна испитиваог Париз и нас обичне људе сувише надражује; какви су мравињаци. миели морали онда гмизати у том духу који је, проширен науком и надахнућем, умео у једном покрету, у. комаду одела, да опази карактер п читав живот, да их веже. за. њихово доба, да предвиди њихову будућност, да проникне у њих као сликар, као лекар, као филозоф, и да беекрајну мрежу својих видовитих п несвесних опазака провуче кроза све мнели и кроза све чињенице! Хоћу ли додати да је он имао и чула једнога уметника, да романописац уме да измиели уживања као и друге ствари, и да је Балзак био облапоран п зналац и у стварима раскоши пи сластвености 2 Допустите приватном животу, и после смрти, да остане неоткривен; у осталом, његова према скупоценим стварима мерила.

љубав послужиће као нека врета Он је радо скупљао лепе и ретке ствари, и био је скоро мономан; осећао. је потребу за сјајним књигама, за старинским наслоњачама, за пзрезаним оквирима, за лепим сликама... Његова страст за лепим стварима личила је на неку врсту физичкога свраба; она је код њега била више. чулна. похота но благородна душевна потреба.

То је његова средина пи његов живот: ви предвиђате какве су биљке морале нићи Ha овако нађубреном земљишту, вештачком, и пуном толиких ужежених материја. Такво је земљиште, међутим, било потребно, да на њему порасте та огромна шума, да у њој цвеће добије ону тамно црвену металну боју, да се у њој плодови напуне оним оштрим п сувише јаким соком. Многим људима пада тешко читати Балзака. Стил је његов мучан, претрпан: мисли су набацане и једна другој сметају; замршени заплети држе дух као у гвозденим кљештама; страсти, нагомилане и плаховите, тутње и пламте као разбуктана пећ.

“ Видите опис његова два стана у Вердеовој ( И'егбе!) књизи о

њему. Кад је радио у својој белој доминиканској мантија, носпо је на себи напуче од црвеног сафинала извезене златом; око паса је носио дуг ланац од млетачкога злата, о ком је виспо златан пре-

вијач, златан перорез, и златне маказе.

15