Srpski književni glasnik

274 СРпски Књижевни Гласник.

На овој црвеној светлости оцртава се с необичном оштрином множина. немирних, напрегнутих лица, с још више израза, силине, и живота но правз физиономије; међу њима, читав гад од људских инсеката, гусенице, гнусне стоноге, отровни пауци зачети у трулежи, пузе, буше, цепају, гомилају и уједају као помамни; а изнад свега. чаробна, сјајна вилинека привиђења, и онај бони и исполински сан, она мора састављена из свих снова којима злато, наука, уметност, слава и спла могу дати хране.

(Наставиће се).

(С француског превео Mb. Il.) Х. ТЕН.

ЈЕДНО БУГАРСКО' МИШЉЕЊЕ О МАЋЕДОНСКОМ ПИТАЊУ

Као год што је представљао извесне периоде онако како то годи његовим погледима, а преко других опет прелазио ћутом, исто тако и истим побудама руковођен, није поклонио г. Кнчов довољно пажње ни утицају који је имала и морала имати више вековна владавина турска на историјско-етнографски процес, кроз који су Ce стварали данашњи национално-политички одношаји Ha Балканском Полуострву. А кад се већ прихватио био задатка да њих тачно представи г научно објасни, није смео гу, бити из вида да је биш турска периода, и по времену трајања и по утицају дубоких промена које су се вршиле за све то време, заслуживала најозбиљнију студију.

Најезда је османлијска изазвала била силан лом на целом Балканском Полуострву. Скоро читав један век воде се страховите борбе између Турака и Хришћана. Није ту био у питању само опстанак балканских држава: борбе се ове, добивши и карактер религиозни, јављају као израз антагонизма. између Хршипћанства и Мухамеданства. Пред овом великом опасношћу и по веру IM по државни оп-