Srpski književni glasnik

по ос Че,

БЕЛЕШКЕ.

нитијих Срба Мухамеданаца. Сад пх је све изнова прегледао и допунио, а неке и сасвим прерадио, и. штампао у књизи, којој натпис горе исписаемо, а која је намењена омладини и ширим редовима читалачким. У овој су књизи биографије: Мехмеда Соколовића, Али-аге Дадића, Хасан-аге Крајишника, Хаџи Мустафе паше, Хусеин-Капетана Градашчевића и Синан-паше Сијерчића. На крају књиге је и чланак «Српски језик на Порти у ХУ и ХУТ вијеку». Књига. је врло укусно израђена. Има 291 страну велике осмине, а цена јој је повезаној 2:50 а неповезаној 2 дин. (— u —)

= СОшечај за награду из књижевног фонда арх. Нићифора Дучика. — Српска. Краљевска Академија, која рукује књижевним фондом арх. Нићифора Дучића, расписује стечај за награду из овога фонда, за ову годину. Ове године наградиће се најбољи спис HB српске историје, политичке или војничке или црквене; награда је хиљада динара У сребру; спис треба да изнесе најмање шест штампаних табака. Награђени спис је својина пишчева, али се мора штампати у оном облику у ком га одбор, коме је поверено управљање овом задужбином, буде одобрио, и у оноликом броју примерака колико најмање одбор буде одре„дио; писцу ће се издати награда кад поднесе Академији 50. наштампаних примерака. награђеног списа. Спис треба послати Академији најдаље до краја месеца децембра ове године, (—ч4—)

Нове Књиге:

Теорија књижевности (стЕнсИСЛИНК реторика, ОС tura) за више разреде средњих школа у Краљевини Србији. Израдио П. 1. Ђорђевић. Ново, потпуно, издање. Београд, 1900. 8". стр. XV, 179. V тврдим корицама, цена 2 динара.

У овој књизи доживљује треће издање, с неким изменама, стклистика п реторика пишчева; а поетика се сад први пут штампа.

= (Осврш Дамитрија Руварца Ha чланке г. протопрезвитера. Јована Јеремића «Сабореки. изборни ред од

iS70/1, са црквеног гледишта». Срем. Карловци, 1901. 8", стр. 48. 50 потура.

— Пропорција у историји. Написао Божо Кнежевић.