Srpski književni glasnik

238 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

томству остане и тај знак општег терасирања духова у време када је ова књига код нас света угледала 2!

Како по поучној садржини, тако и по лепој књижевној обради, «Планина» ce ова препоручује српским читаоцима.

Српској омладини ја бих је препоручио и речима с којима је Мишеле пустио у свет своју књигу о планини као «прави срчани лек у овим временима и сувише честе моралне клонулости. Нека би ова књига, која је нас подржавала, подигла још и друге са стрмени, по којој се — од слабости или јада — срозавају. Ако би јој требало какво мото, нека буде ове речи: Уздижимо се»

Ј. М. ЖУЈОВИЋ.

БЕЛ ЕЕП КЕ. Књижевност:

= Каталог рукописа и стариг штампаних књига. Пре краткога времена довршен је у штампарији «Каталог рукописа и старих штампаних књига», који је, по одлуци Српске Краљевске Академије, саставио проф. Љуб. Стојановић. У овоме су каталогу описани сви рукописи и штампарске првине, којих има у збирци Српске Краљевске Академије; прво је детаљни опис рукописа словенских, па рукописа на туђим језицима, па онда опис фотографских и других снимака, и напослетку опис старих штампаних књига. Састављач је овоме послу додао и потребне прегледе: прво су бројеви инвентара. и бројеви под којима су рукописи у овоме каталогу, па преглед рукописа. по садржини, по језицима, по времену, па су побележена. писци. рукописа, и на крају је регистај.

Овај је каталог штампан у издању Академијину. Књига. је у 8-ни и има 267 страна. (—ч4—)

= Знамениши. Срби Мугамеданци. — Проф. Миленко Нукићевић је до сада објавио, по разним листовима и календарима нашим, више опширнијих биографија знаме-