Srpski književni glasnik

ЕВГЕНИЈА ГРАНДЕ. 237

могла тако ту остати целога дана, не примећујући да часови пролазе. Затим настадоше бурни покрети душевни. Она устаде неколико пута, стаде пред своје огледало и погледа се, као што искрен писац посматра своје дело се намером да критикује себе и казује увреде самоме себи.

„Нисам ја за њега довољно лепа!“ то беше Евгенијина мисао, мисао пуна екромности и пуна бола и туге. Јадна девојка је била неправична према себи; али је скромност, или боље рећи бојажљивост, једна од првих врлина љубави. Евгенија је доиста била једна од оних развијених девојака, какве су обично девојке грађанке, чија лепота изгледа мало проста; али, ако је личила на Милоску Венеру, њено тело оплемењавала. је она хришћанска питомоет, која препорођава жену и даје јој отменост непознату старим скулиторима. Она имађаше врло велику главу, мушко али отмено чело, као Фидијин Јупитар, и сиве очи којима је њен чедни живот, огледајући се сав у њима, давао нарочити сјај. Црте њенога округлог лица, некада свежег и руменог, беху огрубеле од малих богиња, које су ипак биле толико милостиве да нису оставиле на лицу никаква трага, него су само уништиле „кадивеност“ коже, која је при свем том била још тако глатка и тако нежна да је на њој после чиестога пољупца. њене мајке остајала увек неколико тренутака црвена белега. Нос јој је био мало повелики, али јој није рђаво стојао према њеним јако црвеним уснама, чије тисуће цртица беху пуне љубави и доброте. Врат јој је био савршене облине. Пуначке груди, брижљиво покривене, привлачиле су поглед и заносиле човека; на еваки начин, недостајало јој је мало гипкости коју даје лепо скројено одело; али, за знаоце, овај непокорни високи стас морао је имати нарочите дражи.

Евгенија, онако висока и крупна, није дакле имала ничега лепога што се допада гомили; али је имала ону лепоту коју је тако лако уочити, и коју воле само уметници. Сликар који тражи на овом евету лице са небеском чистотом Маријином, који иште од женске природе оне скромно поносите очи које је нашао РаФаило, оне невине црте које

22