Srpski književni glasnik

УмеЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД. 585

Велика већина не уме да види природу, растројава своју пажњу незнатним појединостима, гледа, а не види целину, интонацију, слику. Стога је заслуга вешта ФотограФа што он евојим снимцима скреће пажњу мање вештих на лепо у природи, помаже развијању осећаја за лепим, уметничког осећаја. Зато, кад ми желимо да ова изложба буде претходник једној чистој уметничкој изложби у Београду, мислимо да тој жељи није повод само наша наклоност за сањаријама. Радови гг. Др. Марка Николића и Војислава 'Г. СтеФановића такви су, да би могли заузимати најлепше место у свакој сличној изложби. Има пак међу њима таквих који су ближи правим еликама, него ФотограФеким енимцима, а то су они MNHMBHH Gummidruek-oBmu, у којима се јасно види рад ФотограФов, да у енимку истакне своју индивидуалност, и тиме претвори Фотографије у Фине цртеже и асдпе 1010. Сравњујући снимке бр. 647 са Gummidruek-ow 648 и 769 са 770, може се свак лако о томе уверити.

Највећи број изложених предмета заузимљу „предели“. Међу њима морају се на првом месту споменути ови прекрасни радови г. Др. М. Николића : Бр. 641. Мотив са Тоичидерске реке. П, слика пуна интонације, са лепо подељеним chiarosćuro M, широком уметничком израдом. — Бр. 640 (1 награда) са истим лепим евојетвима, само што је мало тежа у подели јасних и тамних партија, али можда садржи стога више неке тајанствености. — Бр. 659 и 665 два снежана предела, од којих први интересује својом лепом интонацијом, други благим нијансама лепо моделоване масе снега. Бр. 648, са своје простоте и лепоте, једна је од најлепших слика ове изложбе. Бр. 680, 679, 627, 654, 675, 645, 629, 635 — еви лепи, сваки достојан пажње и похвале.

У исти ред спадају и слични радови г. В. 'Т. Стетановића. Бр. 714. Мотив из Тоичидера пун је светлости, духа, нежности и лепог уметничког схваћања. природе. На слици бр. 775 осећамо југовину на небу, на Дунаву; енимак пун интонације.