Srpski književni glasnik

584 Cprtcku Књижевни ГлАСНИК.

данашња управа изобилује. По неуспеху овог везера, може се од прилике назрети какво је требало бити.

Света. је било мало на првој представи, а на другој, кад се поновило, са изузетком „Радослава“ место кога је уметнут нов један чин под насловом „Прокоп“ од Ж. Романовића — још мање. Овоме је узрок најпре што. се ово вече дало, као што сам рекао, у невреме, а после што се не може очекивати од публике да се јаче интересује за ствар него што управа показује да јој она на срцу лежи.

Пошто су гостовања. ове сезоне у тој мери злоупотребљена, да чак ни покојна Адријана Лекуврер, да нешто устане из мртвих, не би успела. електризовати публику, није ни чудо што је одлични загребачки глумац М. Димитријевић нашао празне клупе и ложе. Сад читамо у новинама да ће одмах за њим доћи некаква руска глумица из не знам кога театра московеког. А кад ће нам донети оно велико звоно, што га, кажу, кад бруји чује цела варош и три села вишег

Драгомир М. ЈАНКОВИЋ.

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД.

ИЗЛОЖБА АМАТЕРСКИХ ФОТОГРАФСКИХ СНИМАКА.

Прва изложба аматергких Фотогравских снимака у Грађанској Касини отворена. је на Духове. Велик број радова разноврених по предмету и начину израде лепо и укусно је приказан; а уметничка садржина. слика. особито нас је обрадовала, јер превазилази наша. очекивања.

Том својом садржином има се ова изложба ематрати и као подетрекач лепог укуса, интересовања за лепим, као помоћник уметничком покрету код нас.

ФотогравФија снимљена. е уметничким разумевањем и осећањем, изнесена пред очи онога. који осећа и разуме лепо, постаје слика у души таког гледаоца. Истина, то постаје и сама природа пред даровитим посматрачем. Али њих је мало.