Srpski književni glasnik

448 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

ног права, а увела је у сеФеру и природно право. У овоме праву сваки људски створ налази основицу за своја права која треба да има и да их ужива; на основу њега могу се одбацити све неправде из прошлости и ранијих обичаја, што су их освештале вековне традиције.

После револуције за извесно време била су збрисана права. човекова, а с њим је као неминовна последица наступила и пропаст грађанских жениних права. Али зар природно право није вечно; зар потоње право које почива на њему није незастаримо право“ И, одиста, право жена поново је покренуто и тражено; оно пређе Ла Манш, па по том океан. Агитација је расла из дана у дан и постајала је све јача, тако да је заталасала цело јавно мишљење ; државници и владе били су принуђени да воде о њему рачуна и о истакнутом тражењу; па и сами законодавци узели су га у оцењивање. При политичким играма, у извесним земљама, јавна права жена постојала су као вредности, које се купују и продају на берзи; котирају се, спекулишу е њима, једни с надањима други са страхом, да ће постати ускоро закон пијаце.

Чисто бисмо се могли запитати, да ли нисмо скоро на раскреници промене у друштвеном реду “7

Из хиљаде потмулих гласова, који подижу грају у затвореном пољу политике, не би било лако извући и разазнати прави и истинити одговор; било би врло опаено, да се не преваримо, те да не узмемо само онај глас, који тренутно преовлађује над осталима. Али изнад политичке арене, где се води борба разних тежња, које траже да се наметну друштву, има помирљиво поље, где су добро истакнуте све ствари, да се могу јасно видети. То је поље — право. Троструким погледом законодавства, правознанства и науке, оно учествује у овој борби и обележава сваки потез, али уводи у живот само онај, који оставља. видљива трага. Ма како се овај предмет покретао било у напред, било у заборав, по кашто дуги, он оставља поуздан траг, који се може обележити као крива линија, која показује пут у своме осциловању.