Srpski književni glasnik

СПОЉАШЊА ПОЛИТИКА СРБИЈЕ

У Х1Х ВЕКУ.

У, (4).

Порта, извештена да су Срби поново устали на оружје под Кнезом Милошем, нареди босанском везиру Куршид-паши да пође на Србију и да је умири. Ускоро и сам велики везир Марашли-Али-паша крене се на устанике.

Устанак у Србији врло је незгодно дошао Порти. Она је имала и сувише разлога да не дражи Русију, која је после пада Наполеоновог задобила изузетан положај у Европи, и која је лако могла затражити рачуна од Порте о примени осме тачке букурешког мира, којим је Србима гарантована амнестија и независна унутрашња управа. За Порту је било јасно да ће Русија, пошто се уреде западно-европске ствари, прећи на ревизију букурешког мира, п гласови, који су јој дошли с бечког конгреса, само су могли увећати њену зебњу од руске стране.

Кад је Куршид-паша дошао на Дрину, кнез Милош је већ био потукао у неколико битака домаће Турке и очистио Србију од њих. Босански везир позове кнеза Милоша на договор да се земља умири; готово у исто време и велики везир, који је био стигао у Ћуприју, понуди Србима преговоре. И ако ове понуде доказују јасно расположење Портино да мирним путем уреди српско питање, ипак је била велика разлика да ли ће Срби преговарати са Марашлијом или са босанским везиром. Куршид се врло прославио у ратовима против Србије, он ју је дефинитивно и покорио 1813 године. Стање у Србији које се евршило другим устанком, било је управо

дјед све БЕДИ деца АЕ AMARA MAA

ŽAL A A ia da o. И А