Srpski književni glasnik

479 СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК.

1. Јануара 1887. г. Београд, издање министарства спољ. послова, 1887, 1 књ. на 4-ни.

Ова збирка садржи документа на српском, немачком и француском језику.

7. Збирка конвенција између Србије и других држава. закључених и ратификованих од 1. Марта 1880. г. до 25. Маја 1883. г., са упутима и изводима из разних уговора, потребних за судске и полициске власти. Београд, издање држ. штампарије, 1883, 1 књ. на 8-ни. На српском језику.

9. Benoit Brunswik. Recuell de documents dibplomatiques relatifs a la Serbie (1519—1%876). Constantinople, Weiss. 1870:

Г. Стојан Новаковић, изнео је садржину овога зборника, у најглавнијим потезима, у поговору свога списа „Србија у години 1834. Писма грофа Боа-де Конта де Рињи, министру иностраних дела у Паризу о тадањем стању у Србији“; у (поменику Срп. Краљ. Академије, књ. ХХТУ, 1894.

За Црну Гору познат нам је овај једини зборник:

Benoit Brunswik. Recuel de documents diplomatiques relatifs au Montećenećgro (1699 — 1876). Constantinople, Меј, 1876.

Према овоме види се, шта би имали урадити п у томе правцу: дужност је, по нашем мишљењу, српског министарства спољних послова, у Београду да предузме редовио публиковање једнога зборника, по примеру министаретава спољних послова осталих европских држава, свих међународних уговора, конвенција п осталих дипломатеких локумената од вредности, које је Србија закључила са страним државама. Тиме ће учинити велику услугу не само Српској пстори и правној науци, нашим државницима. пи свима посленицима. дипломатске струке, већ и науци у опште, а. посебице међународноме праву.

П. С. ПЕТРОВИЋ.