Srpski književni glasnik

СРПСКИ Књижевни Гласник.

–— Врло лако, јер се сваки мора покоравати законима земаљским! одговори министар и направи лице важно, достојанствено.

— Лепо, приметим, али ако то буде каква неповољна ствар по народ и његове интересе, као и по интересе земље 7 Ето, као на пример, јуче сам дознао од господина министра председника да је затворен на северу извоз свиња; а тиме ће земља, како изгледа, претрпети грдну штету.

— Тако је; али то је морало бити; па опет ће зато данас-сутра већ стићи толике депутације из евих крајева. Страдије, и честитати министру председнику на тако мудром и тактичном вођењу политике са том суселном и пријатељском земљом! рече министар одушевљено.

— То је прекрасно, и такво мудро уређење може се само пожелети, а слободан сам и ја да вам као стра– нац искрено честитам на том генијалном закону, који је постао вашом заелугом, а који је усрећио земљу пи сузбио еве бриге и невоље.

— За сваки случај, ако би народ баш нешто и заборавио да врши своју обавезу према закону, то сам ја већ, предвиђајући и тај најгори случај, послао пре три дана поверљив расписе свима полицијским властима у земљи и строго им препоручио да народ поводом тог случаја долази у што већем броју и честита министру председнику.

— А ако се кроз који дан отворп извоз свиња, шта. онда мислите7 упитам учтиво и радознало.

— Ништа простије: пошљем други поверљив распис у коме ћу опет тако исто наредити. полицији да поради да народ опет у што већем броју долази на честитање. То тако мора ићи у почетку потешко; али ће се народ постепено навићи, па ће долазити и сам.

-— "Тако је, имате право! рекох изненађен овим. олговором министровим.

— Све може да се учини,, господине, само кад се хоће, и кал има слоге. Ми у кабинету помажемо јелан