Srpski književni glasnik

O, ya st 0 A. 457 другог, да би се наредба сваког члана владе најтачније вршила. Ето видите, данас ми је министар просвете послао један свој распие, да га и ја потпомогнем и наредим свима полицијеким органима у подручном ми министаретву ла се етрого придржавају тога расписа министра просвете.

— Нека важна ствар, ако емем питати 7

— Врло важна. Управо неодложна: и ја сам учинио потребне кораке. Ево видите, рече, и пружи ми у руку табак хартије.

Узех читати:

„Увиђа се како се којим даном све више п више почиње кварити језик у нашем народу, п да чак неки грађани толико далеко терају, те су, заборављајући одредбу законску која гласи: „Народни језик ни један грађанин не сме кварити нити извртати ред речи у реченици и употребљавати поједине облике противно прописаним и утврђеним правилима, које прописује нарочити одбор граматичара“, почели чак и реч гнев, на жалост дреко п без икаква зазора изговарати гњев. Да се и у будуће не би дешавале овакве немиле појаве, које могу бити од врло крупних злих последица по нашу милу отаџбину, то вам наређујем да силом власти заштитите реч гнев, коју су тако онаказили, и да строго по закону казните сваког оног који би било ову или другу коју реч, било граматички облик речи, својевољно мењали. не пазећи на јасне одредбе законске.“

— Пазар сезаово кажњава упитам пренеражен од чуда. — Разуме се, јер то је већ крупнија ствар. За овакав случај казни се кривац — ако се његова погрешка докаже сведоцима — од десет до петнаест дана затвора!

Министар поћута мало, па продужи:

— O овоме треба да размислите, господине! Тај закон којим имамо права да кажњавамо сваког ако неправилно употребљава речи и прави граматичке погрешке, има неоцењиве вредности још и са финансијеког и поантичког гледишта. Размислите, па ћете доћи до правилног гледишта на целу ствар!