Srpski književni glasnik

О ТОРА ЧИЈИ ЈА 563

— Ја то питање, господине, нећу оставити, јер то ми, најзад, налаже дужност коју имам да чиним према нашој милој отаџбини као син њен. Ја ћу то питање изнети и пред само народно представништво, па нека оно донесе своју одлуку, која има да важи за сваког грађанина ове земље. У противном случају ја ћу дати оставку, јер ово је већ други мој сукоб са министром грађевина, и то све због тако важних питања по земљу.

— Па зар скупштина може п о тим научним питањима доносити одлуке“

-— Зашто не Скупштина има право да о евима питањима доноси одлуке, које су обавезне за сваког као закон. Јуче је баш један грађанин поднео скупштини молбу, да му се дан рођења рачуна пет година раније него што се родио.

— Како то може узвикнух и нехотице од чуда.

— Може, зашто не 7... Он се, рецимо, родио .. 74 године, а скупштина његов дан рођења прогласи да је у години _..69.

— Чудновато! А што му то треба“

— Треба му, јер тек тако има права да се кандидује за посланика на једно упражњено место, а он. је наш човек и помагаће евојски постојеће политичко стање.

Запрепаштен од чуда нисам умео ни речи проговорити. Министар то као да примети, те ће рећи:

— Вас као да то чуди. Такви п слични случајеви нису ретки. Једној госпођи. скупштина је уважила молбу такве исте природе. Она је опет молила да је скупштина огласи за десет година млађу него што је. Једна је опет подпела молбу да народно представништво донесе меродавну одлуку да је у браку са својим мужем родила двоје деце, која одмах постају законити наследници њеног 60гатог мужа. И скупштина, разуме се, како је она имала јаких и добрих пријатеља, усвоји њену наивну и племениту молбу, и огласи је мајком двоје деце.

-— А где су деца 2 упитам.

— Која деца 7

36%