Srpski književni glasnik

570 СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК.

што емо се овде окупили. Све је вас овде окупило племенито осећање и жеља да се нађе лека пи стане на пут дрским упадима анутеких чета. у јужне крајеве наше драге отаџбине, да се помогне несрећноме народу који страда. Него пре свега, господо, као што знате, при оваквим приликама ред је да се избере председник, подпредселник и секретари збора.

После дуге граје пзабраше тога што отвори. збор за председника а оне друге сазиваче за остало збореско часништво.

Пошто се по утврђеном реду m обичају чаеници одбореки захвалише родољубивом скупу на тој реткој почасти, предеедник лупи у звоно п објави да је збор отворен.

— Жели ли ко да говори“ упита. :

Јави се један из првог реда седишта и рече да. је рад да се са збора поздрави влада и велики, мудри државник, који ће самом владару протумачити изразе њихове верности и оданости.

Збор прими тај предлог и одмах се епремише написмени поздрави, који беху акламацијом усвојени, али да се само на неким местима удеси ред речи правилно по спнтакен.

Стадоте се јављати говорници све јачи и јачи. Сваки говор беше пун родољубља, пун бола и пун гнева према Анутима. Сваки је од говорника био сагласан с предлогом првог говорника, да се без икаква одлагања, јер је ствар и иначе хитне природе, донесе одмах ту на, збору оштра резолуција, 'којом ће će најенергичније осуђити. варварски поступци Анута. J

И ту одмах изабраше тројицу, који су добро владали језиком, ла. саставе резолуцију у поменутом емислу п да је прочитају збору ради одобрења.

У пети мах јави се јелан с готовом резолуцијом и замоли збор за дозволу да је прочита, па ако се збор слаже се њом, да се прими

Одобрише му, и онај узе читати:

„Чиновници. судеке пи полнипске. струке окупљени на