Srpski književni glasnik

609 ОРпсСКки Књижевни ГлАСНИК.

оборити само тако, ако и бирачко тело хоће да их обори.. То једно. Друго, Влада одговара истина пред Скупштином, 'али зато и Скупштина 'одговара за Владу. Та 'су два. чиниоца. тако тесно спојена. један с другим, да. Скупштина не 'може осудити Владу, а да кроз њу не осуди и себе. Кад јој. дакле, изјави неповерење, она тиме не само. тражи њену оставку, него даје и евоју.

Тако се долази до тог чудноватог резултата да, + правом емислу речи, енглески Парламенат не може оборити Влалу. Он може само пасти заједно с њоме, а то. је сасвим нешто друго.

(Свршиће се.)

Слободан ЈОВАНОВИЋ.

СРПСКА ДРАМА У ХМХ ВЕКУ. |. "КОМЕДИЈА. (6.)

Од свију Стеријиних комада, .Покондирену Тикву“ најтеже је праведно оценити. Поред својих стварних мана,. она има и особина које нама данас што смо навикнути на модерне комедије изгледају очигледне мане; како она jom тих особина има много, то нам ове падају врло јако. у очи, дају тон општем утиску, и ми емо склони да због њих осудимо цео Стеријин комад, и да олмах кажемо ла „Покендирена тиква“ ништа не ваља.

Ништа, међутим. није нетачније ол такве нагле и једностране осуде. Стерију уопште (а овај његов комад нарочито) не треба судити но модерном мерилу; од њега не треба тражити ону прецизну п детаљну тачност у пртању карактера какву је данас имају брижљиви модерни писци; од њега не треба. е правом очекивати да своју компку увек одржи на достојној висини а. да никад не надне у вулгаркости. Ако би смо такво мерило применили на Молиера и од њега тражили ово што тражихо од Стерије. шта би дило од овог необично великог фран-