Srpski književni glasnik

Уметнички ПрРЕГЛЕЛ. 1183

а осам дана доцније, у битци код Вуршена, 11 офишра, и зна се још да је опседнута у Глогави, учествовала у одбрани ове тврђаве.

Кад су концем 1813, наступили за Наполеоча дани пскушења, он је, увиђајући да на странце не семе више

~

рачунати, једним указом од 275 Новембра наредио да се све нефранцуске трупе разоружају и преобрате у пиJoHepe. Граничарских трупа које су са Французима ратовале више није ни било, З-ће регимента нестало је при прелазу Березине, остаци ]1-ве и У-ге били су опседнути у тврђавама по Немачкој. Ова се мера могла једино тицатп два граничарека батаљона, који су се налазили у резервној војсци у Италији, и хусареске граничареке регименте у Лиону. Први су били послати као пијонери на Корзику, а други, чије разоружање није баш понајлакше ишло, остали су у Француској. П једни п други по закљученом миру враћени су у своју отаџбину.

ДА ЈА

УМЕТНИЧКИ. ПРЕГЛЕД.

(риске народне ивеме и изре с мелодијала из „Jegua. Прикупио Тодор М. Бушетић, музички приредио Ст. Ст. Мокрањац. Издање Срп. Краљ. Академије: Српски ЕтногРаФСКИ ЗБоРНИК, књига прва. — Државна Штампарија. Београд, 1902. Цена У дин.

Српска. народна. музика је, природно, примитивна 1! проста, али у тој својој простоти још богата мотивима који показују један изражен особен карактер, у којима је једини оригинални основ националној уметности п, најплодније и —- требало би да буде — прво поље рада ерпеким музичарима. Да послужи као извор и карактериетично обележје националној уметничкој музици, TO градиво треба да је прикупљено, тачно забележено, по-