Srpski književni glasnik

1194 СРПСКИ КњижеЕВвНИ ГЛАСНИК.

овде онде по неку анегдоту из прошлости, или из свога. ложивљаја на путу и т.д. Тако би читалац добио колики толики појам о извесним објектима који заслужују пажње, п био би захвалан писцу. Али Г. Станојевић је хтео писатп у жанру Љ. Ненадовића и упустио се у извесне досетке, врло немиле и натегнуте, и у извесне тобож поетске реченице које су у ствари празне и суве, Г. Станојевић није ни досетљив, а то ли духовит човек, а нема ни трунке песничке способности. Што у његову путонису јелино вреди то је оно неколико података о предметима п установама. Све је остало само на еметњи паметну читаоцу и може му књигу онемилити. Ради примера цитираћемо само неколико реченица, Ma ће јасно бити наше тврђење: „Или што су моја осећања била на кулминационој тачци свога пенушања“ (стр. 27); „И запета, како је наше разматрање све ишло уз брдо...“ (стр. 97); „Кад би измењали своје улоге они што вуку кола п онп што се возе у колима не би било овога солидарнога за“ довољства“ (Ср. 41); ....онако од прилике као и наше мисли: час избију на површину смелости, час утону у пучину ЕТЕН (стр. 47); „Збиља, да ли има кога који је кушао сласти те тако хваљење и много спомињање масне поњаве“ (стр. 50); „Доћи, У Сарајево а не видети илиџу значило би јести "товеђину без умокца“ (стр. 99). Дањ је природе и пасусе о сунцу и путнику (стр. 56), о трбуху (стр. 60), а. нарочито завршетак трећега шема из Мостара: „Путниче, кад пођеш одавде, у Србију казаћеш свима који те упитају да смо уз добро вино и красну жилавку у Јелачићеву подруму Рабораники и оца пи мајку“ (етр. 135).

Остављајући на страну ове некоректности стила п неважна. размишљања, књига IP. Станојевића ипак даје неколико корисних података. Извесно, није кривица пишчева. што једна издавачка књижара препоручује ову књигу 'за. поклон. деци. Ни својим стилом ни појединим незгодним реченицама. којих је у књизи доста, ова књига. не може се препоручити деци. Г. Станојевић има других својих књига. које је радио за децу, и уверени смо да ни мислио није да и ово најновије своје дело уврсти у књиге за децу.

Група Великошколаца Социјалиста издала је као шесту своју књигу: Колективизам од Жила Геда, Патриотизам и питернацибнализам од Жана Жореса |Београл,