Srpski književni glasnik

7960) СРПСКИ Књижевни Гласник.

23. априла прослављена Je свечано у Бугарској авадесет-петогодишњица од дана“ кад је Егзархији на. чело постављен“ као егзарх Јосиф |. Политичке при-; лике, a нарочито, у пркос узбуни која се подигла у“ Бугарској, крају приведено питање о посвећењу митрополита. Фирмилијана, послужиле су као новод да се овој прослави да и демонстративно обележје, да би се овом“ приликом што очигледније истакло духовно јединство бугарскога народа. На Ђурђев дан је служена свечана еслужба у свима црквама у Бугарској, а учитељима по селима пи професорима по градовима наређено је нарочитим расписима да тога дана држе у школеким зградама јавна предавања о животу и заслугама слављеника, егзарха Јосифа 1. У Цариград је послана нарочита депутација од чланова. евих културних установа и књижевних корпорација да. у име бугарскога народа, поздрави Егзарха, кога је и Султан, у знак признања, одликовао Оеманијом [ реда.

Овом је приликом — само не знамо зашто баш у Лајицигу код толиких штампарија у Бугарској — угле-

дала света и књига „Поглед на рад бугарске егзархије. 1877— 1902.“ од О. М. Ђ. која садржи биографију Егзархову, поглед на његов досадашњи рал и постигнуте резултате, нарочито у погледу отварања и уређења школа у Маћедонији, јер је ова област и била управо главни објекат рада Егзархова. Подаци, на основу којих је инсана биографија. свакојако су тачни, али жалимо што то не можемо тврдити и за оне којима се хоће да утврде постигнути резултати у Маћедонији. Жеља да се покаже у што јаснијој светлости рад Егзархов у овој, Бугарима. тако драгој, области навела је писца на преувеличавања која се могу очигледно утврдити. У осталом, ми ћемо имати прилике да о овој књизи нарочито проговоримо коју више.

ИСПРАВКА.

У прошлом броју. у чланку „Краљ Теодор 1 Корсикански“ на етр. 586. у трећем реду у место огео Београд треба. оисео Београд.

Власник, Свет. С. Симић. — УРЕДНИК, Богдан Поповић.