Srpski književni glasnik

() TUPRA TU O JAC 125

и наново пошље министарству на даљи рад. Гоеподи референтима. се одређује по 250. динара одсеком, "као хонорар за реферате, који се има исплатити из фонда за пензије удовица. чиновника. просветне струке, или из буџета одређеног на плате поелужитељима.

То своје мишљење Савет учтиво спроведе Г. Министру на даљи рад.

П акт се по том из министаретва (уз њега реферат у прилогу под '/.) врати директору да га пеправи по напоменама m замеркама. стручњака...

Тако се тамо, темељно, стручно. расправљају све ствари и води преписка пола године док се у акту не псирави m најмања граматичка грешка, и тек се онда приступи даљем раду по том предмету. Од најмањег акта епаном преписком нарасте тако велики акт да га човек може једва на леђима понети.

7 Сви чиновници у министарству, пошто су књижевници. онда, разуме се, пипу књиге; само господин министар не пише ништа. Пред њега нисам емео ни излазити, јер ме сви увераваху да тако дрзак покушај не чиним, ако ми је глава мила. Господин Министар, веле, ради по ваздан гимнастику, врло је напрасит. човек и воли да се туче.

Причају да се чак, једног дана, потукао са поглаваром цркве. И. ноглавар цркве добар гимнастичар и сетрастан јахач, међу тим напрасит човек и тако исто радо се туче. Једног је свештеника. ударио штаном по глави у Божјем храму, из непознатих разлога. Он је ту своју напраситу нарав, како еви мисле, добио читајући многе евете књиге, те се његови испади правлају, и чак му нико и не замера. Први сукоб његов е министром био је због неке јахачке трке, па одмах дођоше на ред још многа друга пштања побожна и просветна, од којих је зависило правилно васпитање омладине. На пример: главајр вере. је тражно да пошто по то у уџбенике школске о вери уђе п један део о гајењу ждребади, а министар. је тражио да место тога уђе чланак о пливању. У тим важним пи-