Srpski književni glasnik

1497 СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК.

има диван двор, и около њега парк од три тисуће ектара, опасан зидом од тесана камена, двалесет стопа у висину. Тај је парк подељен преградама на мања одељења. за стоку, жито и вртаретво.

Главара и његову породицу служе и дворе мало чуцновате слуге. Својом вештином у мађијама он. је у стању призвати кога хоће од мртвих, и заповедати му за време од двадесет и четири часа, али не дуже; нити може призвати исту личност док не прође три месеца, сем у сасвим ванредним приликама.

Кал дођоемо на острво, од прилике око једанаест часова, један од мојих сапутника оде до главара да тражи пријем за једног странца који је дошао у намери ла учини своје подворење Његовој Светлости. Одмах нам учинише по молби, те уђосмо сва тројица. на двореку капију, између два реда стражара у неком старинском руву и оружју, п с нечим у својој физиономији због чега ми се кожа јежила од ужаса који нисам у стању описати. Прођосмо за тим кроз више одаја, поред истих таквих слугу, постављених ес обе стране као и при улазу, — док најзал. не дођоемо у дворницу за. пријам, где нам, поеле три дубока поклона, п пошто одговорисмо на два три обична. питања, допустише да седнемо на три столичице при подножју престола. Његова Светлост разумеваше балнибареки језик, и ако се њиме није говорило на овом острву. Он заиска да му причам што о својим путовањима, и да би показао да ће разговарати са мном без церемонија, он отпусти све евоје послужитеље једним покретом прета, на шта они, Ha моје упрепашћење, ипчезоте за час, као слике у једном сну кад се нагло пробулимо. Ја се нисам могао повратити, док ме главар не умири да ми неће бити ништа; и ја, видећи моја два руга сасвим мирна, пошто су они имали чешће прилаике присуствовати таквом призору, почех мало да се повраћам, и aa казујем Његовој Светлости у кратко своје разне ложивљаје, ипак не без устезања, и поглејајући час по за собом тамо, гле бејах видео те слу-

A lk bi 0 b_

;