Srpski književni glasnik

Јо o

Сипоушне ВЕЛИЧИНЕ.

живе, ваздух. па да отуда с времена на време доспе-

3 вају у згодне прилике, те онда својим животом п раз-

множавањем изазивају распадање органске материје у разним облицима —- алп се то није потпунце обистинило. Истина је, да су одмах с почетка Ећгепђеге, Pouchet, m Тупда!, а касније, Соћп, Разеиг и. други несумњиво до:азали, ла је у атмосфереком ваздуху, — нарочито у његовим нижим слојевима, у којима ми живимо, — на сваком месту и у свако доба известан, према времену п приликама променљив број тих клица, али је том приликом утврђено п то, да тих клица има п у другим срединама — н. пр. у свима отвореним водама, у земљишту, на биљу U животињама, на нашем телу и оделу, на халатљикама и другим предметима п т. д. -— у опште: свугде и на сваком месту земљиног копна (Рапзрегипа). А кад се то сазнало, ласно је било растумачити, зашто су процеси врења и органског распадања тако општа и по целој земљи распрострањена појава.

Али наука о клпцама врења п органског распадања не беше само теоријског значаја, него је одмах нашла п практичних прамена. Њени резултати расветлаили су многа тамна и спорна питања у разним гранама људскога рада п занимања. Нарочито и непосредно се тим користила т. 3. Индустрија Врења — дакле производња. вина, пива (алкохола у опште), вештачких квасова и T. л. Поред тога је на чврсту основу постављена фабрикација разних консерава, хлеба, сира, свих прерађевина млека, пренос сирових органских материја п т. д. У опште се може рећи, до су све те, па и многе друге врсте људскога рада и занимања добиле правога полета тек од тога доба.

Највећи део свих тих практичних успеха има и опет да се захвали Пастеру. Читав низ замашних питања практичне природе решио је он таком лакоћом и прециз-

оношћу, ла је у томе ненадмашен. Сваки његов рад је

— тако рећи — једна етапа у низу научних п практичних напредака ХГХ. Века. Полазећи од резултата својих истра5