Srpski književni glasnik

МАРКО ТулиЈЕ ЦИЦЕРОН. 459

јем. којег Цицерон није хтео изневерити због усдуга, што му их је Рабирије учинпо за време изгнанства његова. Рабирије је био уплетен у Габинијеву аферу. После консулетва (58. године пре Христа) добије Габиније Сприју за покрајину. Габиније је био дужан, па је глелао да дође до новаца, због чега је починио п многа зала. Тада краља Птолемеја прогнају из Египта, алп га својим легијама поврати на престо Габиније. За то му Птолемеј обећа 48000000 динара. Кад се Габиније врати у Рим. оптуже га непријатељи, што је против закона, против сенатске одлуке п епбилеког пророштва оставио покрајину и отишао да поврати Птолемеја на престо. Заједно са Аулом Габинијем при повраћању краља Птолемеја у краљевину му био је п Рабирије Поетум. Како. је Рабирије још раније позајмио новац краљу Птолемеју, то га Габиније овласти да управља краљевим приходима и да тако наплати свој новац, што је позајмио краљу Птолемеју, а и новац, што је Птолемеј обећао дати Габинију, ако га војском поврати на престо. Кад Габиније поеле осуде. због глобљења није могао платити глобе, оптуже Габинијеви непријатељи п Рабирија, како би се наплатио и остатак глобе. Рабприја је тада бранио и одбранио Цицерон.

Откако је по Цицероновој тужби Вер, управник у Сицилији, осуђен због глобљења, од тада Цицерон постане њен бранилац и заштитник. Једном речи. Цицерон је био и на лалеко тако чувен да су га у. свима великим градовима и у Грчкој п у Азији примали у своју кућу први грађани па и сами краљеви, као Дејотар, краљ у малој Арменији, и Арџобарзан, који су се поносили тим. И многи велики градови тражили су Цицеронову заштиту и зато су га награђивали јагним почастима.

"За време Цезарове диктатуре Цицерон се повлачи из политике и ћути, али и поред тога популарност његова у народу није никад била већа него тада, јер је умео да очува своју самосталност према Цезару. У опште јавно је мњење било уз њега. Највећи браниоци репу-