Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 475

(риски песници у хрватској аитоловији. Јосип Милаковић издао је прву књигу дела „Naša pjesma. antologija hrvatskoj mladeži“. Onega у 61. броју (рбобрана хвали Мизаковића што је „имао љубави можда и смјелости“ да прикаже српеке ијеснике хрватској младежи, али му замера што је Меда Пуцића и Огњеслава Утјешеновића навео као хрватске песнике. Утјетеновић је преводећи „Пеалме Давидове“ јасно казао: „Пјевајући олважих се, да преточим онако читав псалтир у калуп наше омиљене пјесме Србеке“, а Пуцић је у „Босанским даворијама“, певао „ерпеки род“ и говорио:

„Млади Срби буд'мо ми, Браћа једне мисли сви“.

„Обичај у Цилана у Србији“. — На. сарадник Г. Др. Тихомир Ђорђевић, професор, штампао је у Годишњици књ. ХХП, пнтересантан чланак: „Обичаји у Цшана у Србији. То је само једна глава оппирног дела које је поднесено Српској Краљевској Академији Наука под насловом Цилани. у раљевици Србији. 1 О Циганима у опште и о њиховоме досељењу на Балканско Полуострво m у Србију; П Прошлост Цигана на земљишту Краљевине Србије: Ш Статистички преглед; IV Деоба Цигана по језику; У Цигански језик; УГ Деоба Цигана по вери; УП Физичке особине; УШ Душевне особине; 1Х Начин живота; Х Занимање; Х1Г Цигани у српском народном веровању; ХП Обичаји: 1. Око деце, 2. Сунет, 3. Побратиметво, 4. Свадба, 5. Смрт, 6. Празници: а) Нова Година, 6) Ђурђев-дан, в) Остали празници; ХШ Наролно предање: 1. О себи и свету, 2. Приповетке, 3. Песме, +. Загонетке, 5. 'Клетве, 6. даклетве, 7. Цифре, 8. Народна медицина; ХТУ Речи.

Да напоменемо ла је један део из претпоследње главе употребио Dr. Friedrich S. Krauss у своме чланку Volksmedigim зегбђазећегт Иг ееппег у У Тепег К А Апузхећег Кип дзсћамш (1902 год. бр. 42). —-

„Букадин “ — Позната приповетка нашега сарадника Г. Стевана Сремца „Каријера практиканта Вукадина“, која је у 1896 п 1897 изилазила y „Бранковом Колу“, биће ускоро издата у пзлању п у корист Друштва за помагање Срба ђака на загребачком универесптету. Писап. је своју приповетку у неколико изменио.