Srpski književni glasnik

Како СЕ Умире. 501

с водицом; јер очекују да дође Аделина сестра, она Агата што има језик оштар као у змије, п служавка неће да да прилике да јој пребаце како је вашар у кући. Г. Русо је послао једног калфу да испуни све потребне формалности. Сам одлази у цркву и дуго се препире око погребне тарифе. Не да да га краду зато што је у жалости. Он је много волео своју жену, и да га она нешто види како се цењка са свештеницима и момцима из завода за сахрањивање. би јој одиста било мило. Ипак он хоће, ради света, да погреб буде пристојан. Најзад се погоде: даће сто шездесет динара цркви и три стотине заводу за сахрањивање. Рачуна да са ситним трошковима неће проћи с мање од'пет стотина динара.

Кад се Г. Русо враћа кући, налази Агату, своју свастику, где седи крај покојнице. Агата је велика сува девојка, се црвеним очима, е модрикастим и танким уснама. Још пре три године Русовљеви су побркали с њом и нису је више ни виђали. Она се диже пцеремониозио, и љуби свог зета. Пред емрћу се заборавља на све свађе. Г. Русо, који јутрос није могао да илаче, сад јеца, видевши опет своју јадну жену бледу и укочену, носа још више ушиљена, лица тако згрчена да је једва познаје, Атата не плаче. Она је села на најбољу фотељу и прелеће полако погледом по соби, као да саставља дз ситница тачан инвентар свега намештаја што је у њој. До тада није покренула питање о парама, али се види да за нечим страхује и да се епгурно непрестано пита да ли постоји тестаменат.

Ујутру, Ha дан пратње, кад су хтели да положе тело у ковчег, видели су да су се они у заводу за сахрањивање преварили и послали здраво кратак сандук. Гробари морају да се врате и да донесу други. А кола непрестано чекају пред кућом, и цео се кварт узнемирио Нове муке за Г. Русоа. Да бар то помогне да му жена оживи, кад је толико не укопавају! Једва јеланпут скидају јадну Госпођу Русо, и сандук стоји изложен свега девет минута, доле, под капијом увијеном у црно. На