Srpski književni glasnik

+) СРПОКИ Књижевни ГлАСНИК.

своје племените и поносите душе ; сликари и музичари ирпли су своју инспирацију из сеоског живота и из старинских народних мелодија. Порвешки народ, политички елободан, полагано се ослобађао и од некадашњег пителектуалног утицаја Данске. Бјернесон је се одушевљењем ушао у овај национални покрет, и постао је брзо луша његова. Његове млалићске лраме и сеоске новеле (ол ових је на српски преведена. најпознатија: (Синева Солбакен) написане су у форми која дише простотом средњевековних бајки и у чудном је контрасту ca стилистичком

бујношћу | ланског романтизма. Он је одмах наишао на.

опозицију данеких књижевника, који су му ипак морали признати деликатну нежност осећања, којом је он знао оживети средњевековну Порвешку. Тада се он се одушевљењем. стави на чело радикалне партије и покрета за интелектуалну еманципацију: написао је славну химну: Ја, ут е] Кег десе Јап ет. борио се у позоришту бергенском и крисетианском за национални. репертоар, против ланског, који је лотле владао. По док је он водио ову борбу за еманципацију скандинавске мисли, он је био потпуно стран модерном европском духу, и ева његова. филозо(buja салржавала се у напвном и хришћанском оптимизму. Ђранлес га, међутим, упути на Стјуарта Мила, Тена и лруге велике савремене духове. И отада се он одлучно одаде испитивању великих моралних и соцналних проблема, које је решавао у својим драмама пи романима. Али у овом пилолном раду драма, романа и нежних стихова, Бјернеон није пренебрегао своју политичку мисију. Борећи се за интелектуалну независност Порвешке, он је остао веран великом скандинавском идеалу, и сваки пут кад би била реч о питањима. националног или општег значаја, он се није устезао да ватрено, у чланцима II јавним говорима, каже своје мишљење. — Када није на путу, Бјернсон води патриархалан живот у својој вили у Аулештаду. Висок, снажан, гвоздене конструкције, ради увек при отвореним прозорима, чак и зими, и свако јутро купа се у свежој планинекој реци која жубори испод његових прозора.

Иобзен и Бјернеон, закључује писац поменутог чланка, те су куле светиље норвешког духа: само, лок је први усамљени аргиста, Бјерисон ноеп у себи душу, аспирације и наде целе Норвешке.

=== __________—_—

ПлАСНИК, „bynB. СтТоЈАНОВИЋ. —~ У РЕЛНИК, БогдАН Попопић. Скопљаркска ул, 15, Јевремова ул,, 410,

ДИ