Srpski književni glasnik

B ro: 1 E II RE. 79

цембру је почела Реформа и. Penecane, on „leMogHja, Mpoфесора историје модерне уметности на Сорбони.

Либерализам, од Емила Фалеа, 3:50 дин. — У ово] књизи од велике актуалности Фаге распавља сва питања која данас интересују духове: права човекова. права дјжаве. индивидуална слобода. право једнакости, право својине, право слободе мишљења, право слободе речи, право слободе штампе, право слободе удруживања, религиозна слобода, слобода наставе, чиновничка слобода. еудска. слобода.

Стедова Кеујеу ој Кеутеуз (Преглед прегледа), за дванаест година, није ниједном публиковала ниједан роман нити иједну новелу. Од Нове Године овај енглески преглед почеће доносити један роман који неће имати краја. и расправљаће у „разним главама актуална питања.

Читаоци знају ла је ., СЕ Гласник“ такав јелан роман почео са „Страдијом“ г. Р. Домановића. Аидре Шенпте, ол Емила Фаеа (Насће це). — Последња и

свеска колекције „Велики писци француски“ донела. је ову оштроумну и заокругљену монографију о последњем класичном и новоантичном песнику. У њој се упознајемо са целом Шениевом поетиком: како Шение с епикуризма прелази на дубоко лични акценат, водећи рачуна о форми чистој, прецизној, строгој и хармоничној; и како је овај велики предак парнасоваца, не само један од највећих артиста у стиху, но је својом смрћу стекао и славу великог грађанина.

Бјернстјерне Бјерисон. — S децембра у Норвешкој је свечано прослављена седамдесетогодишњипа Бјернсонова рођења. Бјернеон је доисета норвешки национални песник. Изговорити његово пме, значи „завитлати норвешком заставом.“ И отуда неће бити некориено да овде резимујемо један чланак о Бјерисоновој улози у соцпалним и политичким догађајима његове отаџбине (в. Х. Ап. од 1 јан. о. г.).

Бјернеон се родио 8 децембра 1832 у ГОоуге-Ете! у, али је прву младоет провео у Несу, у једном од најлепших места у Норвешкој. У 17 години отиде у Кристианију ради студија. У Норвешкој је тада цветао романтизам: велики несник Вергеланд, п ако је био умђо, владао је потпуно духовима тога времена: Велхавен је у своје елегантне сонете и хармоничне романце уносио сву меланхолију